Ca orice loc de tratament

0

Experiențele REMS sunt foarte diversificate, dar s-au stabilit unele principii: număr limitat, teritorialitate, absență substanțială a constrângerilor corporale. La acestea ar trebui adăugată și posibilitatea ca, ca orice loc de tratament, internările și externarile să fie stabilite de medicii psihiatri.

SĂNĂTATE MENTALĂ ȘI CANCER: DE CE VORBI DESPRE ESTE

bunăstarea este poate una dintre trăsăturile bunăstării individuale asupra căreia atenția colectivă a crescut probabil cel mai mult în ultimele decenii. Datorită acțiunilor de ridicare a conștiinței pe această temă și a dispariției parțiale a stigmatizării care a cântărit de mult timp asupra acestor suferinzi, acum recunoaștem importanța îngrijirii echilibrului emoțional, la fel de corect ca și cel fizic.

Acest lucru se aplică fiecăruia celor care au avut nevoie să se ocupe de probleme de bunăstare mintală care nu au legătură cu stările lor corporale și celor care, la fel ca și cei care suferă de cancer – www, au trebuit să le gestioneze din cauza unei patologii care pune în pericol siguranța și planurile noastre de viitor, ceea ce duce nervozitate de sine, angoasă și îngrijorare constantă.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, instituită cu treizeci de ani în trecut, la inițiativa Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală, dorim să aruncăm blândețe asupra unui aspect al vieții persoanei afectate de cancer care merită investigat.

Numerele

Să începem cu cifrele. Câți pacienți cu cancer suferă de probleme de sănătate mintală? Statisticile, din păcate, ne oferă cunoștințe fragmentate și parțiale. Motivul ar trebui să fie descoperit chiar și în problema multor oameni în a-și recunoaște suferința și în a cere ajutor; dificultate care se traduce prin imposibilitatea monitorizării efective a bunăstării psihologice a subiecţilor în cauză.

  • Un studiu spaniol publicat la începutul anului 2021, de exemplu, a confirmat că 30% dintre bolnavii de cancer sufereau de disconfort psihologic vital, dar doar o treime dintre ei au consultat apoi un specialist. Două studii ulterioare, fiecare apărut în Nature Medicine în 2022, au evaluat în schimb incidența problemelor psihiatrice și riscul de sinucidere după prognosticul cancerului.
  • Cercetările au confirmat că mortalitatea prin sinucidere este considerabil mai mare la pacienții cu cancer atunci când este comparabilă cu cea a populației generale și că problemele psihologice apar mai neîncetat după un prognostic de cancer. Dar asta nu este tot: conform studiului, problemele de bunăstare mintală sunt însoțite de o amenințare crescută de auto-vătămare și, de îndată ce încă o dată, problema de a cere ajutor; eventualitate, aceasta, considerată de doar 8% dintre pacienți.

FACTORI DE RISC AI SUFERINTEI PSIHOLOGICE

Dincolo de cifre, există un nivel la care converg toate aceste cercetări: suferința psihologică are o impresie importantă asupra evoluției bolii. Într-adevăr, dovada confirmă că bunăstarea psihologică este pregătită să afecteze bunăstarea corporală, afectând cursul terapeutic și prognosticul tumorii.

Tot din acest motiv, ulterior, devine importantă a avea sprijin psihologic prin procesul terapeutic, deoarece ar putea fi utilă pentru creșterea eficacității și aderării la tratament: făcând pacientului o parte energică și implicată în procesele sale de tratament, favorizează ceea ce este conturat complianța terapeutică, adică. diploma la care persoana afectata urmeaza prescriptiile medicale, fie sau nu farmacologice sau nefarmacologice (diete, stil de viata, teste de monitorizare periodica etc.).

Componentele de amenințare recunoscute de investigațiile științifice subliniază modul în care unii parametri mai mult decât alții pot fi corelați cu constructul de bunăstare psihologică a pacientului cu cancer. Printre acestea, de exemplu, felul de tumoră identificată, timpul scurs de la prognostic, tipul de cale terapeutică adoptată, dar în plus și actul sexual al persoanei afectate: doamnele, statistic, sunt mai expuse la probleme de sănătate mintală decât bărbații.

Depresie, anxietate, mizerie: cele mai frecvente boli

Depresia este cu siguranță una dintre problemele mentale comune, nu doar printre majoritatea pacienților cu cancer. Rămânând printre cei care se confruntă cu aceste dificultăți după un prognostic pentru majoritatea cancerelor, alături de disperare găsim probleme de anxietate și tulburare de stres post-traumatic (PTSD).

yogalates-1o

Depresia se prezintă necontenit cu tulburări de somn, lipsă de curiozitate în activitățile zilnice, idei suicidare, epuizare, pierderea atenției și modificări ale comportamentului de consum (scăderea nevoii de mâncare sau, invers, foame extremă).

Vorbim de tulburare de anxietate generalizată, totuși, atunci când sentimentele de anxietate, îngrijorare sau panică devin cronice până când apar fără a exista evenimente declanșatoare precise. Această afecțiune poate avea un rezultat asupra organismului cu indicatori psihosomatici (palpitații, tremor, greață, rigiditate musculară etc.) și poate apărea împreună cu diferite probleme mentale, cum ar fi disperarea.

PTSD, din nou, este legat de un moment traumatic anume și definit, expertiza care pot avea ca rezultat coșmaruri prin care se retrage ocazia, amintiri recurente sau flashback-uri ale episodului, iritabilitate, insomnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here