Vrei să te laşi de fumat? – Iată soluţia (Studiu)

Vrei să te laşi de fumat? – Iată soluţia (Studiu)

De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să înlesnească sarcina fumătorilor şi să găsească modalitatea optimă prin care aceştia se pot lăsa de fumat. Dependenţa de nicotină poate fi mai puternică decât raţiunea, însă există diverse etape şi soluţii pe care ar trebui să le aplici şi tu, dacă te afli în această situaţie.

Deşi până acum erau doar pure speculaţii, se pare că oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au dovezi puternice care să ateste faptul că exerciţii fizice ca mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicletă şi exerciţiile izometrice reduc nevoia de a fuma.

O singură sesiune fitness diminuează nevoie de a fuma

Analiza amplă dată publicităţii în British Journal of Sports Medicine şi publicată de site-ul Runnersworld.com a cuprins atât studiile oficiale, cât şi cele neconfirmate încă public. 

Pentru a evidenţia efectele exerciţiilor fizice, cercetătorii au exclus studiile în care participanţii erau de fapt fumători înscrişi în diverse programe de renunţare sau care foloseau deja terapii de înlocuire a nicotinei.

În urma cumulării tuturor informaţiilor, s-a raportat faptul că după 5-40 de minute de exerciţii moderate şi intense, nevoia de a fuma era mai mică. Rezultatul a fost valabil în toate formele exerciţiilor fizice menţionate mai sus, doar că în cazul antrenamentului izometric, eficienta era ceva mai redusă. 

Specialiştii consideră că această analiză este utilă atât doctorilor, cât şi instructorilor fitness, întrucât oferă dovezi clare în privinţa eficienţei unei singure sesiuni de activitate fizică în contextul reducerii dorinţei de a fuma.

Exerciţiile fizice scad efectele negative ale fumatului


Un alt aspect important studiat de oamenii de ştiinţă este şi efectul exerciţiilor fizice asupra fumătorilor. Deşi mult timp s-a crezut că mişcarea fizică nu influenţează cu nimic sănătatea acestora, iată că studiile recente vin să contrazică acest aspect.

De exemplu, o cercetare realizată în 2006 şi publicată în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention sugerează că persoanele fumătoare care fac sport regulat scad riscurile de a dezvolta în timp cancer de plămâni.

Studiul menţionat a cuprins 36.000 de femei, a căror activitate a fost monitorizată timp de 16 ani. La final, s-a constatat în mod clar că femeile care optaseră pentru antrenamente intense, timp de cel puţin 2 ori pe săptămână prezentau cu 30% mai puţine riscuri de a dezvolta cancer de plămâni, în vreme ce femeile care participaseră la exerciţii moderate de cel puţin 2 ori de săptămâna îşi scăzuseră riscurile cu 23%.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare