Tu pe ce muzică te antrenezi?

Tu pe ce muzică te antrenezi?

Mediul în care facem sport, prietenii care ne împărtăşesc pasiunea, dar şi muzica din fundal sunt elemente importante atunci când vorbim despre antrenamentul fizic. S-a constatat că ne antrenăm mai regulat atunci când, de exemplu, avem un prieten care să ne însoţească la sala de fitness. Acelaşi efect se credea că îl are şi muzica antrenantă. Fie că exersăm singuri, acasă, pe banda de alergat, fie că mergem la sală, ritmul muzicii este de fiecare dată unul alert, de club sau disco.

Studiile recente arată, însă, că nu acest tip de muzică ne poate eficientiza antrenamentul fizic. Conform Daily Mail, cercetătorul britanic Jack Lewis a adunat rezultatele mai multor studii care au avut ca temă importanţa muzicii în contextul antrenamentului fizic. Concluziile la care a ajuns vin să ne ofere informaţii preţioase cu privire la acest aspect.

Muzica clasică ne determină să lucrăm mai eficient, dar ne şi detensionează corpul

În general, acordurile muzicale ne ajută să fim mai energici şi să practicăm sport cu mai mult entuziasm. S-a constatat, însă, că muzica clasică are şi alte beneficii. Unul dintre aceste aspecte este acela că ne relaxează corpul, contribuind la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, reduce şi efortul perceput, ajutându-ne astfel să facem mai mult sport.

Alte studii au demonstrat că muzica relaxantă are capacitatea de a reduce nivelul de cortizol din corp, hormonul asociat stresului. Lewis crede că eficienţa antrenamentului sportiv creşte dacă ascultăm muzică înainte şi în timpul antrenamentului şi dacă alegem ritmurile care ne plac sau cele care ne trezesc unele amintiri.

Potriveşte-ţi ritmul muzicii cu intensitatea antrenamentului fizic, dar si cu preferinţele muzicale

Una dintre variantele recomandate de specialişti este muzica clasică un pic antrenantă, dar nu foarte rapidă. Acel bit ne creşte viteza de executare a exerciţiilor fără a percepe acest lucru ca pe o etapă dificilă, ajutând şi la creşterea rezistenţei corpului.

Cu cât sesiunea fitness devine mai rapidă şi mai dificilă, cu atât ar trebui să asculţi muzică cu bituri ceva mai antrenante. Se pare că această potrivire intre muzică şi ritmul cardiac ne stimulează şi ne oferă mai multă energie. 

De asemenea, ritmurile acappela au fost deseori menţionate în studii, Lewis susţinând că foarte importantă este conexiunea pe care o simţim între noi şi acel cântec sau timbru vocal. Astfel, cântecele care ne trezesc unele amintiri şi care ne oferă o stare de bună dispoziţie sunt cele pe care ar trebui sa le auzim in fundal, ori de câte ori facem sport.

Aşadar, ţine seama şi de sfaturile generale ale specialiştilor, dar realizează şi un studiu propriu pentru a afla pe ce muzică să te antrenezi. Odată ce vei ajunge la unele concluzii, cu siguranţă antrenamentul tău fizic va fi mai distractiv, dar şi mai eficient.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare