Sport = Sănătate?!

Sport = Sănătate?!

Da, ştiu, sună deja ca un clişeu, însă este adevărat. Am 33 de ani, un program destul de încărcat, ca marea majoritate dintre voi, şi nu pot afirma că am fost vreo ‘sportivă’ la viaţa mea. Asta şi datorită faptului că sunt un pic cam ‘leneşă’. În urma cu vreo 2 ani au început să mă doară genunchii, mi-am zis că deh, ‘vârsta’ îşi spune cuvântul şi am ignorat cu desăvârşire simptomele. Uşor, uşor durerea s-a accentuat şi am fost nevoită să merg la doctor. Diagnosticul a fost condromalocie patelară (o afectiune care erodează în timp cartilajul genunchiului). Partea bună este că se poate ţine sub control, partea rea este că nu are tratament.

Ce mi-a recomandat doctorul?! Da, exact ce nu-mi plăcea să fac: sport. În acest caz, înot, mers cu bicicleta, mers pe jos. Ideea este să nu forţez foarte tare genunchii. E funny că eram fericita posesoare a unei biciclete, folosită însă mai mult pe post de cuier. Şi uite aşa am fost nevoită să debarasez bicicleta de maldărul de haine şi să încep să pedalez uşor.

Deocamdată nu pot sa depăşesc 10 minute de pedalat, dar îmi propun să ajung la minim 30 de minute în următoarele săptămâni. Mă ajută să îmi stabilesc obiective realizabile.

În plus, îmi spun în fiecare zi că o fac pentru sănătatea mea şi-mi este groază de faptul că s-ar putea să nu mai merg vreodată. Este singurul gând care mă ambiţionează, da, e frica. Acum am timp de mişcare, nu mai sunt obosită…Nu pot să nu mă gândesc că sunt prea tânară pentru a lăsa boala să avanseze şi să nu mă-ntreb CUM de am ajuns în această situaţie.

Răspunsul îl ştiu: dacă aş fi făcut un pic de mişcare, şi nu mă refer la sport de performanţă, nu aş fi ajuns niciodată aici! Ştiu că sunt tardive regretele şi mai ştiu şi că, de acum înainte, voi face sport în fiecare zi. Ca să nu vă spun că am descoperit şi că-mi place să pedalez, iar înotul este şi el pe lista mea de priorităţi.    
  
Şi, revenind la titlu, este sportul sănătate?! Cu siguranţă, da! Povestea de mai sus e singurul argument de care am nevoie!

un articol de Ana Ghimpu

Tag-uri: sport, sanatate

Comentariul tau

codul de validare

Ce spun ceilalti

  • CA
    CA 25.08.2011 07:27

    Da este adevarat Facat sport iti pastrezi sanatatea si nu numai adica iti intaresti organismul.Nu va lasati faceti sport pt. a nu avea nevoei de medicamente mai pe ami tarziu sau de alte lucruri mai tarziu proteuze carucioare pt. handicapati etc. Adica pastreazatis anatatea imbunatatesti si va fi foarte bine altfel va rezolvati. Bafta