Riscurile dietelor drastice
Foarte mulţi cred că dietele drastice sunt soluţia sigură şi rapidă către un corp perfect. În special femeile recurg la această variantă extremă, sperând ca într-un timp scurt să piardă cât mai multe kilograme. Cum aceste diete au la bază reguli ce privează organismul de nutrienţi importanţi, riscurile sunt şi ele pe măsură.
Dietele drastice mizează pe un consum caloric minim, pe eliminarea mai multor grupe de alimente, bazându-se pe un anumit aliment “minune”. Mirajul acestor diete îl reprezintă rezultatele imediate, însă consecinţele asupra organismului sunt cu adevărat îngrijorătoare.
1. Carenţa de vitamine şi nutrienţi necesari ne afectează aspectul fizic
Deşi dietele drastice au în vedere modelarea corpului şi o îmbunătăţire a înfăţişării, aspectul fizic ne este afectat negativ ori de câte ori eliminăm din alimentaţie vitamine şi substanţe importante. Carbohidraţii, proteinele, grăsimile şi vitaminele ajută la formarea ţesuturilor. Cum organismul începe să prioritizeze folosirea acestor nutrienţi, organele vitale cum ar fi creierul şi inima primesc rezervele existente. Astfel că pielea, unghiile, părul, sistemul osos sunt private de aceste substanţe şi încep să se deterioreze vizibil.
2. Îţi încetineşti metabolismul
Majoritatea planurilor acestor diete conţin alimente cu cât mai puţine calorii. Tocmai acest lucru duce la acele rezultate imediate. O altă consecinţă ar fi şi aceea că metabolismul ne este dat peste cap, iar la încetarea dietei luăm în greutate mult mai multe kilograme, într-un timp record.
3. Devii irascibil, lipsit de energie şi nu te mai poţi concentra
Dacă organismul tău nu mai funcţionează la parametri optimi, e de la sine înţeles că nici tu nu vei mai avea aceeaşi vitalitate. Randamentul profesional va fi clar afectat, la fel ca şi capacitatea de concentrare şi de reacţie. Multe persoane care ţin diete extreme interacţionează destul de puţin cu alte persoane pentru că nu mai au suficientă energie şi pentru viaţa socială. În cazul unui organism subnutrit, suplimentele alimentare nu vor putea suplini deficitul de vitamine.
4. Riscul apariţiei osteoporozei creşte considerabil
Vitamina D şi calciul sunt esenţiale pentru sănătatea oaselor. Dietele drastice ne privează şi de aceste două substanţe, fapt ce poate dăuna organismului. În timp, creşte riscul apariţiei osteoporozei sau a altor afecţiuni ale sistemului osos.
5. Dietele drastice îţi pot afecta fertilitatea
Organismul resimte dietele drastice sau chiar antrenamentele prea intense precum un şoc. Întreg sistemul endocrin este dat peste cap, ovulaţia nu mai are loc, menstrele devin din ce în ce mai neregulate, iar în cele din urmă se instalează infertilitatea temporară. Vestea bună este că, odată întrerupte aceste diete, lucrurile încep să intre pe făgaşul normal.
6. Rezistenţa sistemului imunitar scade şi riscurile apariţiei afecţiunilor grave cresc
În timpul dietelor drastice nu mai sunt produse la fel de multe celule albe, celulele care luptă contra infecţiilor. Aşadar, scade şi rezistenţa sistemului nostru imunitar. Deficienţa de fier este o altă consecinţă des întâlnită, condiţie care duce la ameţeală, dureri de cap sau oboseală. De asemenea, cum corpul nu primeşte suficientă energie din mâncare, inima nu mai pompează corect, ritmul cardiac fiind neregulat. Acest fenomen este foarte periculos pentru că, în timp, poate duce chiar şi la infarct.
un articol de Marina Rasnoveanu