Exerciţii fizice fără dureri de cap

Exerciţii fizice fără dureri de cap

Multe dintre persoanele care fac sport în mod regulat se plâng de dureri de cap după antrenament. Lucru surprinzător, având în vedere că mişcarea fizică elimină de cele mai multe ori astfel de simptome. Nimeni nu poate spune cu exactitate cauza acestor dureri: unii consideră că efortul fizic duce la dilatarea vaselor de sânge din creier, alţii susţin că sursa durerii diferă în funcţie de persoană. Tot ce putem face noi, în cazul în care ne confruntăm cu asemenea probleme, este să observăm durata şi intensitatea durerii şi să respectăm unele reguli importante cu privire la modul de execuţie al exerciţiilor fizice.

Astfel, dacă durerea nu este persistentă sau agresivă, ţine cont de următoarele sfaturi pentru a nu te mai confrunta cu dureri de cap după antrenament:

1. Acordă atenţie perioadei de încălzire!

Trecerea de la starea de repaus a corpului la activitatea fizică propriu zisă trebuie să se producă treptat, nu brusc. De aceea este bine să rezervi 10 minute pentru o încălzire corectă. În acest mod, nu vei risca accidentări, iar riscul apariţiei durerilor de cap după, va scădea.

2. Nu termina brusc antrenamentul!


După cum am precizat mai sus, corpul trebuie pregătit atât pentru începerea exerciţiului fizic, cât şi pentru terminarea lui. Aşadar, în ultimele 10 minute fă trecerea de la starea de efort la cea de repaus, executând mişcări mai puţin complicate.

3. Fii atent la temperatură!


Nu este recomandat să faci sport afară atunci când este prea frig sau prea cald. De asemenea, aerul condiţionat joacă un rol foarte important în deshidratarea ta, un alt factor ce poate duce la dureri de cap după terminarea antrenamentului.

4. Hidratează-te!


Atunci când facem sport, ne deshidratăm foarte mult: prin transpiraţie, prin faptul că am consumat cafea înainte sau pur şi simplu pentru că aerul condiţionat de la sală scade umiditatea în cameră. Bea apă pe tot parcursul antrenamentului şi nu aştepta să ţi se facă sete. Foarte probabil ca atunci să fie prea târziu şi să suporţi consecinţele deshidratării, durerile de cap fiind una dintre ele.

5. Respiră corect!


Tehnicile de respiraţie sunt foarte importante în cazul mişcării fizice. Respiraţia incorectă poate fi una dintre cauzele apariţiei durerii de cap după sport. Nu de puţine ori, în timpul fazelor mai grele ale unor exerciţii, ne ţinem respiraţia, crezând că astfel vom avea mai multă forţă. Tocmai aici e greşeala noastră.

6. Nu exagera cu intensitatea şi dificultatea exerciţiilor!


Mulţi nu se evaluează corect şi sfârşesc prin a-şi alege exerciţii nepotrivite. La final, se confruntă cu febră musculară şi dureri de cap. Fă sport atât cât îţi permite corpul şi rezistenţa dobândită până în acel moment!

7. Dacă suferi deja de migrenă, ia-ţi înainte tratamentul recomandat!


Există cazuri în care, persoanele care suferă deja de migrenă, să se confrunte cu o accentuare a acestor simptome după efort fizic. Nu este cazul, însă, să renunţi, ci să îţi consulţi medicul. O recomandare ar fi să iei înainte pastilele prescrise. Un alt sfat ar fi să încerci exerciţii moderate..
 
8. Fă exerciţii mai puţin solicitante!

În cazul în care te-ai confruntat de câteva ori cu dureri de cap după antrenament, continuă să faci sport, dar optează pentru exerciţii mai uşoare sau pentru schimbarea sportului respectiv. Durerile de cap nu ar trebui să ne îngrijoreze dacă nu sunt violente şi persistente. Cu toate astea, atunci când corpul tău ţi-a transmis un semnal de acest gen, trebuie să încetineşti ritmul şi să respecţi regulile de mai sus. 

9, Nu abuza de consumul de cafea, alcool sau zahăr!


Înainte de antrenament, nu consuma prea multă cafea, alcool sau produse ce conţin mult zahăr. Te vei deshidrata mai repede şi te vei simţi moleşit, lipsit de energie.

10. Dormi cel puţin 8 ore!

Somnul e foarte important în recuperarea noastră. Dacă nu dormi bine, nu vei putea fi în formă nici la sală, iar asta se va vedea după, prin oboseală şi dureri de cap.

11. Consumă o tabletă de glucoză!


Atenţie, consumă o tabelta de glucoză înainte de a face sport, doar dacă ştii că sursa durerilor de cap este scăderea glicemiei!

12. Consultă un medic!


Dacă respecţi toate regulile de mai sus, dar durerile de cap persistă, este cazul să consulţi un medic. S-ar putea să nu fie o problemă gravă, ci doar o afecţiune minoră ce necesită tratament specializat şi/sau întreruperea efortului fizic.

un articol de Marina Râşnoveanu
 

Comentariul tau

codul de validare