Antrenamentul HIIT – superior celorlalte forme de mişcare fizică

Antrenamentul HIIT – superior celorlalte forme de mişcare fizică

High Intensity Interval Training (HIIT) este un antrenament foarte popular peste hotare, devenit cunoscut la noi de-abia în ultimii ani. Acum 20 de ani, suedezii inventau un tip de mişcare fizică numit „Fartlek” care s-ar traduce prin „joacă în viteză”, o formulare care descrie destul de bine ce presupune astăzi High Intensity Interval Training.

În timp, antrenamentul HIIT a început să fie practicat de tot mai multe persoane, în vreme ce specialiştii au demarat numerose studii care să stabilească eficienţa lui. Rezultatele se pare că au uimit o lume întreagă, întrucât antrenamentul HIIT s-a dovedit a fi cu mult superior celorlalte forme de mişcare fizică.

Ce este antrenamentul HIIT?

Deşi nu există o formulă general acceptată, întrucât totul depinde de condiţia noastră fizică şi de formă de mişcare pe care dorim să o abordăm, antrenamentul HIIT începe cu câteva minute de exerciţii de încălzire, urmate de o perioadă de 3-10 seturi de exerciţii intense (care să dureze aproximativ 20 de secunde), intercalate de exerciţii de intensitate medie pentru a da voie organismului să se recupereze. La final, câteva minute sunt alocate acelor exerciţii care permit corpului să încetinească.

Deşi putem practica pe acest model orice tip de exerciţii aerobice, de-a lungul timpului diverşi instructori fitness au elaborat mai multe forme de astfel de antrenamente: Peter Coe, Tabata, Gibala – sunt doar câteva dintre aceştia.

Citeşte mai jos care sunt avantajele practicării unui astfel de antrenament, considerat viitorul într-ale fitnessului:

1.    Antrenamentul HIIT arde mult mai repede grăsimea corporală

La această concluzie au ajuns cercetătorii care au comparat rezultatele înregistrate în urma exerciţiilor de o intensitate moderată cu cele ale antrenamentului HIIT. Chiar dacă cel din urmă nu necesită un timp de practicare atât de lung, în cadrul unui studiu realizat la Universitatea Laval din Canada s-a constatat că persoanele implicate în antrenamentul HIIT timp de 15 săptămâni pierduseră mai multă grăsime corporală decât cei care practicaseră exerciţii moderate timp de 20 de săptămâni.

Se pare că acele sprinturi în intensitate sunt foarte importante, întrucât ele contribuie la stimularea metabolismului. Chiar şi după încheierea exerctitiilor, corpul nostru continuă să ardă grăsimi. 

2.    Este eficient şi practic, recomandat celor care nu au timp pentru antrenamente lungi

Lipsa timpului este unul dintre motivele pentru care mulţi renunţă la mişcare fizică. Ei bine, eficientul antrenamet HIIT este şi scurt ca desfăşurare, aşa că poate fi abordat şi de către cei foarte ocupaţi. Studiile arată că doar 15 minute de HIIT, de trei ori pe săptămână sunt mult mai eficiente decât ore întregi pe banda de alergat.

3.    Îţi îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular

Dacă până acum credeai că doar exerciţiile aerobice clasice pot face asta, iată că un studiu din 2011, prezentat la întâlnirea anuală a American College of Sports Medicine, a arătat că doar 2 săptămâni de antrenament HIIT au îmbunătăţit capacitatea aerobică a voluntarilor, rezultate echivalente cu cele înregistrate după 6-8 săptămâni de exerciţii pentru dezvoltarea rezistenţei corporale.

4.    Antrenamentul HIIT arde caloriile, fără a contribui la scăderea masei musculare

Una dintre problemele primordiale atunci când slăbim, scăderea masei musculare este un dezavantaj în tot acest proces. Nu şi dacă practicăm antrenamentul HIIT, se pare, întrucât acesta contribuie la arderea grăsimilor care provin din depozitele de grăsime, fără a scădea şi masa musculară.

În plus, HIIT stimulează considerabil producţia hormonului HGH în timpul celor 24 de ore de după antrenamnt, ceea ce duce la o creştere a numărului de calorii consumate, dar şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare