Sănătatea inimii: turmericul este la fel de eficient ca exerciţiile fizice
Curcuma sau Turmericul este un condiment regăsit deseori în compoziţia prafului de curry sau a preparatelor cu o aromă deosebită. Pe lângă savoarea specială pe care o dă mâncării, cercetările arată că turmericul prezintă numeroase beneficii asupra sănătăţii noastre.
O cercetare amplă efectuată la Universitatea Ysukuba din Japonia, citată de site-ul Pro Health, a relevat faptul că turmericul este la fel de eficient ca exerciţiile fizice în ceea ce priveşte sănătatea inimii.
Iată în ce a constat această cercetare şi care sunt concluziile la care au ajuns oamenii de ştiinţă.
- Proiectul demarat a avut în vedere efectele exerciţiilor fizice şi a turmericului asupra sistemului cardiovascular la femeile aflate la menopauză, desfăşurat pe o perioadă de 8 săptămâni. În cadrul primului studiu, 32 de femei au fost împărţite în trei grupe: cele din prima grupă au luat suplimente alimentare cu turmeric, cele din a doua au început un program de mişcare fizică, în vreme ce femeile din cea de-a treia categorie nu şi-au schimbat cu nimic stilul de viaţă.
- La începutul şi la finalul acestui studiu, cercetătorii au măsurat indicatori reprezentativi pentru sănătatea cardiovasculară şi funcţia endotelială. S-a demonstrat, astfel, că aceşti parametri au înregistrat aceleaşi valori pozitive în cadrul primelor două categorii. Specialiştii au fost surprinşi să constate că atât exerciţiile fizice, cât şi turmericul acţionau identic.
- În cadrul celui de-al doilea studiu, s-au avut în vedere efectele turmericului în cadrul modificării tensiunii arteriale, un alt punct cheie în bună funcţionare a sistemului cardiovascular. Astfel, 32 de femei au primit fie suplimente cu turmeric, fie o pastilă placebo, fie s-au angajat în antrenamente fizice dublate de suplimente/pastile placebo. Cea mai semnificativă îmbunătăţire au înregistrat-o femeile care făcuseră sport şi consumaseră concomitent turmeric.
- În ultima parte a cercetării, specialiştii au măsurat rata de îmbătrânire a ventriculului stâng al inimii. Cei 45 de participanţi aleşi aleator au fost împărţiţi în cele trei categorii de la studiul 2. La final, s-a ajuns la aceeaşi concluzie, şi anume că exerciţiile fizice şi turmericul îmbunătăţesc considerabil sănătatea inimii, mai ales împreună.
Alte beneficii ale turmericului
Pe lângă îmbunătăţirea funcţionării sistemului cardiovascular şi prevenirea bolilor cardiace, turmericul este eficient în numeroase alte afecţiuni:
- Proprietăţile antiinflamatoare şi antioxidante ajută la calmarea durerilor şi a inflamaţiilor din cadrul artritei.
- Suplimentele din turmeric sau folosirea acestui condiment în preparatele culinare facilitează producţia enzimelor vitale, necesare unei bune funcţionări a ficatului.
- Reglează nivelul insulinei, aşa că poate fi folosit şi în alimentaţia recomandată diabeticilor.
- Inhibă proteină NF-kB, o proteină care creşte inflamaţia şi durerile de la nivelul articulaţiilor, crescând toleranţa noastră la durere.
Reacţii adverse: deşi aceste situaţii sunt rare şi înregistrate cu precădere atunci când turmericul este consumat ca atare sau sub forma suplimentelor alimentare, condimentul poate cauza reacţii precum ameţeală, senzaţii de vomă sau dureri de stomac.
un articol de Marina Rasnoveanu
Ce spun ceilalti
este f bun
Turmericul este un foarte bun inflamator, folosit pentru crampele din perioada ciclului menstrual, mai ales daca este luat in asociere cu piperul. Exista capsule din turmeric, cam scumpe ce-i drept, sau va puteti lua de la plafar si presara in mancare.
Dany, turmericul se gaseste sub forma de praf sau boabe, parca. Eu il folosesc ca pe orice condiment. Depinde ce preparat gatesti. In general, il pui in cratita peste alimente, de exemplu cartofi, cand sunt inca pe foc si amesteci.
cum anume introducem turmericul in alimentatia de zi cu zi, fara a-l consuma ca atare sau in suplimente? Cum il folosim in retete?