Îngheţata de casă

Îngheţata de casă

Îngheţata este un deliciu, căruia nu-i poate rezista nimeni. Dar îngheţata de casă este un vis! Nu se poate vara fără îngheţată şi fiecare dintre noi ştim cu ce plăcere savurăm crema fină şi rece. Numai că indiferent cât ar fi de gustoasă, îngheţata preparată industrial este plină de tot felul de ingrediente bizare, de E-uri şi aditivi. În plus are şi foarte multe calorii. Şi dacă nu se poate fără îngheţată, măcar să alegem variante sănătoase. Despre calorii nu vorbim. Îngheţata are calorii! Un risc asumat!

Îngheţata de casă se poate ridica şi chiar poate depăşi gustul celor gata preparate. Este însă mult mai sănătoasă, fructele sunt fructe, aromele sunt arome, iar laptele şi smântâna sunt lapte şi smântână, nu prafuri şi amestecuri ciudate. Îţi recomandăm şi variantele de îngheţată raw  care sunt o bucurie pentru simţuri!

Ingrediente pentru îngheţata de casă sunt simple: smântână, iaurt gras sau lapte, zahăr sau miere, ouă, arome (vanilie – dar neapărat vanilie veritabilă, esenţa de rom, esenţa de migdale), nuci, alune, migdale, nucă de cocos rasă şi stafide, dar mai ales fructe de sezon (nu uitaţi că suntem în plin sezon al căpşunilor şi dacă nu pregătiţi, acasă, cu mâna voastră, o îngheţată autentică de căpşuni, înseamnă că a trecut primăvara degeaba). La toate acestea se mai adăugă ness sau espresso, cacao pudră şi băuturi alcoolice: gin, coniac, vodka şi pentru gust şi pentru fineţea îngheţatei făcute în casă.?

Şi oricum, chiar dacă îngheţată de casă nu ajunge la fineţea celei gata preparate, gustul este de milioane. Un truc excelent este să baţi îngheţată de casă, bine congelată chiar înainte de a o servi. Va avea temperatură ideală şi nici un ac de gheaţă!

Şi pentru ştiu că v-am făcut poftă iată două reţete simple de îngheţată făcută în casă.

Îngheţata de vanilie: şase gălbenuşuri şi două ouă întregi, ouă, 250 de grame de zahăr, un litru de lapte, o păstaie de vanilie, 250 de grame de smântână, 100 de grame de stafide.

Pune laptele pe foc, împreună cu seminţele de vanilie şi lasă-l să se încingă bine. Dă-l deoparte şi lasă-l să se răcorească. Bate gabenusurile şi ouăle întregi cu zahărul (sau cu patru linguri cu miere) până când acesta s-a topit complet. Foloseşte un vas care se poate pune pe foc. Adăugă laptele peste ouă şi amestecă bine. Pune totul la foc mic şi amestecă încet până când crema începe să se îngroaşe, apoi dă deoparte să se răcească. Pune această compoziţie la rece pentru două ore, în frigider. Cand crema de ouă este bine răcită, omogenizeaza-o bine cu mixerul. Bate smântână bine cu mixerul, ca să se aereze. Adăugă smântâna în crema de vanilie şi amestecă totul. Pune vasul la congelator aşa cum este. Compoziţia trebuie amestecată energic de trei ori, la interval de o două-trei ore, pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. La ultima repriză adăugă stafidele. Cu o lingură pune îngheţată într-o formă de chec, nivelează, şi las-o să îngheţe între patru şi cinci ore, înainte de a o servi.

Îngheţată cu fructe: 300 de grame de fructe, 8 gălbenuşuri, 250 de grame de zahăr, o jumătate de litru de lapte, 300 de grame de smântână.

Spală şi scurge foarte bine fructele de apă. Pune-le într-un blender împreună cu câteva linguri de lapte şi omogenizează bine. Rastoarna piureul de fructe într-un vas, adaugă 150 de grame de zahăr şi pune pe foc. Fierbe amestecul la foc mic, circa 30 de minute. Dă deoparte şi lasă să se răcească bine. Bate cele opt gălbenuşuri cu zahărul rămas până când acesta s-a topit complet, într-un vas care se poate pune pe foc. Adăugă laptele cald peste ouă şi amestecă bine. Pune la răcit şi crema de fructe şi cremă de ouă. Când sunt bine răcite, bate-le cu mixerul şi amestecă-le. Adaugă smântâna şi omogenizează, folosind un mixer. Pune vasul la congelator aşa cum este. Compoziţia trebuie amestecată energic de câteva ori, la interval de o oră, pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă.

Comentariul tau

codul de validare

Ce spun ceilalti

  • stefan
    stefan 16.01.2012 13:55

    pofta buna