Fructele de merişor – un miracol oferit de natură
Natura nu încetează să ne surprindă, iar echilibrul organismului nostru poate fi păstrat cu ajutorul “alimentelor minune”. Specialiştii au studiat proprietăţile terapeutice a multora dintre acestea, unul dintre cele mai concludente exemple în acest sens fiind fructele de merişor.
Originar din America de Nord, merişorul este unul dintre cele trei fructe unice acestei zone, alături de coacăze şi strugurii din soiul Concord. În 1550 se face prima referire la indienii care consumau merişoare, folosindu-le totodată şi în scopuri terapeutice. Se pare că indienii americani îşi tratau rănile cu merişoare crude, iar primii colonişti din Anglia le foloseau pentru lipsa poftei de mâncare, probleme digestive, afecţiuni ale sângelui sau scorbut.
Astăzi, aproape 95% din producţia de merişoare este procesată ca sucuri, sosuri sau fructe uscate, întrucât merişoarele crude au un gust prea înţepător, acrişor spre amar. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au acordat o mare importanţă acestor fructe mici şi roşii, descoperindu-le numeroase beneficii.
Fructele de merişor previn şi tratează infecţiile tractului urinar
Consumul de merişor tratează şi previne apariţia infecţiilor tractului urinar, reducând capacitatea bacteriei E.coli de a se fixa pe mucoasa vezicii urinare şi a uretrei. Specialiştii au investigat îndelung această acţiune terapeutică a merişoarelor. Încă din anii ’20, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care consumau o cantitate mare de merişor prezentau mai mult acid în urină. Cum bacteriile nu pot supravieţui într-un mediu acid, s-a ajuns la concluzia că o dietă bogată în merişoare este extrem de benefică pentru afecţiunile tractului urinar.
Bineînţeles, mai multe studii sunt necesare pentru a valida oficial aceste rezultate, însă beneficiile merişorului în acest sens sunt considerate de mulţi o certitudine. Ba mai mult, alte cercetări arată că aceleaşi fructe ar putea reduce capacitatea bacteriei H. plyori de a rămâne în mucoasa stomacului şi de a provoca ulcere.
Merişorul încetineşte procesul de îmbătrânire şi creşte imunitatea
Cum fructele de merişor conţin numeroase minerale, vitamine şi antioxidanţi, avantajele consumului lor nu se opresc aici. Iată mai jos câteva dintre aceste beneficii:
• Încetinesc procesul de îmbătrânire şi previn apariţia unor afecţiuni mai grave
Compuşii numiţi proantocianide din merişor luptă împotriva radicalilor liberi, agenţi care accelerează îmbătrânirea şi slăbesc organismul, crescând riscul unor afecţiuni precum boli cardiace, cancerul sau infecţii. Tocmai de aceea, o dietă bogată în merişoare ar putea ajuta la prevenirea sau reducerea simptomelor acestora.
• Merişoarele – ideale în deficienţa de vitamina C
Încă din trecut merişoarele erau folosite în scorbut întrucât fructele mici şi roşii conţin o mare cantitate de vitamina C, un alt antioxidant puternic.
• Atenuează problemele de respiraţie
Studiile arată că sucul de merişor este echivalentul vinului roşu în ceea ce priveşte conţinutul de polifenoli şi activitatea vasodilatatoare.
Tocmai de aceea este recomandat pentru îmbunătăţirea funcţionării sistemului cardiovascular sau a afecţiunilor respiratorii.
• Pot fi de ajutor în răni, diaree, indigestie, afecţiuni ale stomacului sau ale ficatului.
• Sucul de merişoare poate fi o alternativă sănătoasă a sucurilor bogate în zahăr pe care tindem să le consumăm după antrenament.
Aşadar, consumă suc sau fructe uscate de merişor pentru a potenţa antrenamentul fizic.
Precauţii: studiile privind reacţiile adverse ale consumului de merişoare sunt încă destul de contradictorii. Ţine minte, însă, că acest fruct este doar o soluţie complementară tratamentului alopat, aşa că adresează-te întâi medicului specialist. În linii mari, se crede că merişoarele ar putea interfera cu medicamente ca Warfarin sau Aspirină.
un articol de Marina Râşnoveanu