Dieta TLC – în topul celor mai sănătoase şi eficiente planuri alimentare

Dieta TLC – în topul celor mai sănătoase şi eficiente planuri alimentare

În numeroase clasamente realizate în Statele Unite ale Americii, dieta TLC este considerată una dintre cele mai eficiente şi mai sănătoase regimuri alimentare. Concepută de Institutul Naţional al Sănătăţii din America, dieta TLC reprezenta iniţial un plan terapeutic pentru pacienţii cu dislipidemie şi afecţiuni ale sistemului cardiovascular.

În timp, s-a dovedit a fi un regim extrem de nutritiv, uşor de urmat (deşi nu cu rezultate rapide) care asigură atât o sănătate foarte bună, cât şi pierderea câtorva kilograme. Tocmai de aceea, regulile alimentaţiei TLC au început să fie adoptate de tot mai multe persoane care doreau să slăbească sănătos.

Schimbări terapeutice, transformate apoi în stil de viaţă

Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes – schimbări terapeutice ale stilului de viaţă) mizează pe reducerea aportului de colesterol şi a grăsimilor, recomandând consumul alimentelor cu conţinut mare de fibre, solubile şi insolubile. Întrucât dieta TLC stimulează metabolismul şi starea sănătăţii generale, putem spune că ar trebui să reprezinte un stil de viaţă, nu o dietă temporară.

Citeşte mai jos care sunt recomandările principale în cadrul dietei TLC:


•     Stabileşte-ţi planul caloric!


Regimul propune un plan caloric bine definit: pentru ţinerea sub control a colesterolului, bărbaţii ar trebui să nu depăşească 2500 calorii pe zi, iar femeile 1800. În cazul în care doriţi şi să slăbiţi, apelaţi la un nutriţionist care să vă calculeze numărul minim caloric în funcţie de greutate şi starea sănătăţii. În linii mari, însă, limitele admise ar fi 1600 de calorii pe zi pentru bărbaţi şi 1200 de calorii pentru femei. 

•     Consumă alimente bogate în steroli, compuşi care blochează absorbţia colesterolului în sânge

Controlul colesterolului este, de altfel, principiul acestei diete. Adaugă în meniul zilnic şi alimente care conţin steroli, compuşi care blochează absorbţia colesterolului în sânge: grâu germinat, seminţe de susan, fistc crud, măsline, soia.

•     Limitează consumul de grăsimi!

Redu consumul de grăsimi saturate la mai puţin de 7% din numărul total al caloriilor dintr-o zi şi consumul de grăsimi la mai puţin de 20% din caloriile totale dintr-o zi. Grăsimile saturate se găsesc în carne grasă, şuncă, lapte, smântână, unt etc.
 
•     Limitează cantitatea de sodiu!

Cum sodiul afectează tensiunea arterială şi întreg sistemul cardiovascular, nu consuma mai mult de 2400 mg de sodiu pe zi, fie că ne referim aici la sare sau la alte alimente bogate în acest mineral.

•     Consumă carne slabă sau înlocuieşte-o cu o serie de legume!

Carnea de pui, curcan sau peşte este de preferat, însă nu depăşi 150 grame pe zi. Poţi înlocui carnea cu alte surse de proteine cum ar fi mazărea sau fasolea uscată. De altfel, cantitatea de proteine din dietă ar trebui să se situeze undeva între 15%-20% din totalul caloriilor consumate într-o zi.

•     Nu consuma mai mult de 2 gălbenuşuri de ou pe zi!


Nu trebuie să consumi mai mult de 200mg de alimente bogate în colesterol, aşa că nu depăşi două gălbenuşuri pe zi (deşi studiile sunt încă contradictorii în acest sens). Alte surse de colesterol sunt şi carnea grasă, brânza, creveţii, homarul etc.

•     Fructele şi legume zilnic!


Nu există restricţii la capitolul fructe şi legume. Consumă 2-4 fructe şi 3-4 legume pe zi.

•     Cerealele: până la 50-60% din totalul alimentelor zilnice

•     Dulciuri şi gustări doar în limita planului caloric!

Deşi dulciurile nu sunt interzise, consumă-le doar din când în când, fără să depăşeşti planul caloric.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare