Delicii de Paşte – 3 preparate tradiţionale

Delicii de Paşte – 3 preparate tradiţionale

În aceste ultime zile până la sărbătoarea Paştilor, românii pregătesc cele mai gustoase preparate tradiţionale. Ouăle roşii, ciorba de miel, friptura de miel, cozonacii sau pasca – toate vor fi incluse în meniul special pentru Paşte.

În Sâmbăta Mare se fac ultimele pregătiri pascale, de la treburile casei până la prepararea felurilor de mâncare tradiţionale. Se spune că numărul tăvilor în care se prepară pasca sau cozonacul trebuie să fie cu soţ, iar vasele să fie introduse în cuptor doar cu mâna dreaptă.

Cum de pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească ciorba şi friptura de miel şi pasca tradiţională, citeşte mai jos 3 reţete delicioase şi uşor de preparat.

Ciorbă de miel


Ingrediente: 1kg carne de miel (coastă, şiră), 1 ½ litri de apă, 1 morcov, o legătură de ceapă verde, ½ ceaşcă de orez, ½ ardei gras, o legătură leuştean, o legătură ştevie, un ou, o ceaşcă de bulion, 1 ½ litri borş, sare după gust.

Se spală carnea şi se adaugă într-o oală cu aproximativ 1 ½ litri de apă. Se pune pe foc şi când apa începe să fiarbă se pune şi zarzavatul tăiat cubuleţe (morcovul, ceapa verde, ardeiul gras). Imediat după aceea se adăugă şi o jumătate de ceaşcă de orez. Se lasă la fiert aproximativ 30-40 de minute, până când carnea este gata.

Ştevia se alege de nervurile din mijloc, se spală bine, se taie mărunt şi se adaugă în oală, după ce carnea este fiartă. Apoi, se adaugă treptat şi o ceaşcă de bulion. După ce am pus ştevia şi bulionul, se adaugă şi aproximativ 1 ½ litri de borş şi sare după gust.

După ce borşul a dat în fiert 3 minute, se taie şi o legătură de leuştean şi se adaugă în ciorbă, dupa care oul bătut bine. Imediat după aceea, închidem focul.

Friptură
de miel

Ingrediente: o pulpă miel, o căpăţână usturoi, o ceaşcă de ulei, un morcov, o ceapă, o ceaşcă de bulion, un pahar de vin alb şi unul cu apă, pătrunjel, sare şi piper.

Pulpa se spală şi se împănează toată cu căţei de usturoi. Se unge apoi cu ulei şi se aşează în cratiţă. Peste ea se adaugă un pahar de vin alb şi unul cu apă, alături de o jumătate de ceaşcă de ulei. În acest sos se pun şi legumele tăiate (morcovul şi ceapa). Se dă la cuptor pentru 40-45 de minute, până când carnea este gata.

Între timp, cum sosul din cratiţă va scădea, se mai pune treptat şi o ceaşcă de bulion, îndoit cu apă, pătrunjel, sare şi piper.

Pască


Mai întâi, se prepară coca pentru cozonac. Un cubuleţ de ţaic de 75 de grame se amestecă bine cu un gălbenuş, două linguri de lapte călduţ, un vârf de linguriţă de zahăr şi o lingură de făină. Aceasta compoziţie se lăsă într-un castron, să crească, timp de aproximativ 10 minute.

Când compoziţia a crescut, se frământă cu o cană de lapte în care am pus două linguri de zahăr tos, un pliculeţ de zahăr vanilat şi coaja de la o jumătate de lămâie. Amestecul se frământă şi cu un ou, o lingură de ulei sau un cubuleţ de unt şi aproximativ 150 grame de făină. Aceasta este compoziţia de cozonac care se va lăsa 15 minute să crească.

Pentru compoziţia de brânză avem nevoie de 1 kg brânză dulce, 5 ouă, 1 cana zahăr, un iaurt  simplu mic, 100 grame de stafide, coaja de la o lămâie, coaja de la o portocală.

Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se adăugă direct într-un castron separat în care am pus 1 kg de brânză, în vreme ce albuşurile se bat spumă într-un alt castron, cu o cană de zahăr. Când această ultimă compoziţie este gata, se amestecă uşor cu brânza în care am pus gălbenuşurile, plus un pliculeţ de zahăr vanilat, coaja de la o lămâie şi coaja de la o portocală. La sfârşit, adăugăm iaurtul şi stafidele. Amestecăm uşor.

Împărţim coca de cozonac în trei. Primul strat se întinde în tava unsă şi tapetata cu făină. Din restul de coca facem două fâşii lungi, răsucite. Pe prima o punem pe marginea primului strat, după care adăugăm compoziţia de brânză. Din cea de-a treia fâşie se face o cruce şi se aşează peste compoziţia de brânză.

Se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata, se scoate şi se ung părţile de cozonac cu un gălbenuş bătut.

Comentariul tau

codul de validare