De ce să consumi ghimbir – beneficiile unui condiment minune

De ce să consumi ghimbir – beneficiile unui condiment minune

Ghimbirul este unul dintre cele mai cunoscute condimente, folosit cu precădere în bucătăria asiatică şi cea arabă. În plus, fiind bogat în gingeroli, fenoli şi ulei volatil, ghimbirul acţionează benefic şi asupra stării de sănătate.

Aşadar, fie ca o foloseşti în sosuri, supe, deserturi sau ceaiuri, această plantă are rolul de a ameliora diverse afecţiuni sau chiar de a atenua durerile şi rigiditatea musculară şi articulară ce apar în urma antrenamentului fizic.

În ultimii ani, cercetătorii au realizat numeroase studii pentru a demonstra avantajele consumului de ghimbir. Iată mai jos câteva dintre acestea.

1.    Ghimbirul ameliorează răul de mişcare

Rău de mare, de altitudine sau de maşină – ghimbirul atenuează toate simptomele aferente, fie că optezi pentru capsule, fie pentru tinctură sau ceai. În cadrul unui studiu realizat pe cadeţii Academiilor Navale, s-a constatat că cei cărora li se administrase pudră de ghimbir s-au confruntat cu mai puţine simptome asociate răului de mare.

2.    Reduce considerabil durerea

Ghimbirul scade durerea, în toate formele ei. De exemplu, pacienţi cu dureri de genunchi au înregistrat o ameliorare considerabilă după ce au consumat extract de ghimbir, iar proprietăţile antiinflamatoare ale ghimbirului diminuează durerile de articulaţii, asociate artritei.

Durerile musculare de după antrenamentul fizic sau chiar durerile reumatice pot fi mult ameliorate cu ajutorul consumului de ghimbir.

3.    Reduce colesterolul

Ghimbirul are proprietatea de a subţia sângele, de a stimula secreţia bilei şi de a împiedica absorbţia grăsimilor. Aşadar, 1-2 căni de ceai de ghimbir pe zi ajută şi la reducerea colesterolului.

4.    Ameliorează simptomele răcelii

Tratează cu succes simptomele răcelilor şi a gripelor, de la inflamaţiile gâtului, răguşeală până la congestii respiratorii cu ceai sau extract de ghimbir. Pentru ameliorarea acestor stări, cercetătorii de la Maryland Medical Center recomandă 2-3 căni de ceai pe zi (o linguriţă rasă de plantă la o cană de apă).

În plus, specialiştii chinezi susţin că ghimbirul ameliorează şi simptomele astmului.

Beneficiile ghimbirului post antrenament


Deseori, în urma unor exerciţii fizice intense apar durerile musculare, rigiditate la nivelul articulaţiilor sau inflamaţia zonelor cu probleme. Înainte de a opta pentru medicamentele alopate, specialiştii cred că suplimentele de ghimbir pot fi la fel de eficiente. Potrivit unui studiu din 2010, menţionat în Journal of Pain, ghimbirul reduce cu 25% durerile musculare de după antrenament, reducând umflăturile şi rigiditatea articulaţiilor.

Precauţii! Cum unul dintre efectele ghimbirului este acela de a subţia sângele, nu folosi această plantă concomitent cu medicamentele anticoagulante sau dacă ai o boală de sânge. De asemenea, dacă te confrunţi cu diabet sau o afecţiune cardiacă, consultă-ţi medicul specialist înainte de a consuma ghimbir întrucât acesta intensifică efectul antihipertensivelor.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare