Cum îţi creşti toleranţa la frig: 6 sfaturi eficiente
Temperaturile scăzute din ultima perioadă nu ar trebui să ne împiedice în a colinda târgurile de Crăciun sau chiar de ne petrece week-endurile la munte. Iarna are farmecul ei, aşa că trebuie să înfruntăm cu stoicism frigul şi să găsim soluţii pentru o circulaţie sanguină mai bună, secretul în ceea ce priveşte toleranţa la temperaturile extreme.
Citeşte mai jos câteva sfaturi practice şi eficiente cu ajutorul cărora îţi vei ajuta organismul să se adapteze mai repede şi mai uşor la noile condiţii meteo.
Băuturi calde şi aromate pentru zile reci
Hidratarea în această perioadă este esenţială pentru a ne menţine temperatura corpului ridicată. Pentru a avea suficientă energie pe parcursul zilei, trebuie să bei apă în mod regulat şi, din când în când, băuturi calde şi aromate.
În târgurile de Crăciun e oferta la vinul fiert cu scorţişoară sau suc de mere fiert, iar acasă îţi poţi pregăti un ceai verde sau unul de ghimbir cu piper negru. De altfel, ceaiul verde are beneficii dovedite asupra vaselor de sânge, scăzând riscurile asociate infarctului sau accidentelor cerebrale vasculare.
Adaptează-ţi alimentaţia la frig!
Cum unele alimente ajută la un flux sanguin mai bun, trebuie ca schimbările adoptate să înceapă încă din meniul zilnic. În primul rând, ţine minte că ar fi indicat să eviţi mâncărurile procesate, dulciurile sau grăsimile. Nici cafeaua sau alcoolul în exces nu te vor ajuta prea mult, ba chiar dimpotrivă.
În schimb, optează pentru acele alimente despre care specialiştii susţin că ne cresc toleranţa la frig deoarece subţiază sângele şi promovează o circulaţie mai bună. Citricele, nucile şi seminţele, ciocolata neagră, condimente ca piperul negru, scorţişoara sau ghimbirul sunt doar câteva dintre aceste exemple.
Turmericul – un condiment ce stimulează sistemul cardiovascular în mod similar exerciţiilor fizice
Curcumina, substanţa activă din condimentul turmeric, are numeroase proprietăţi benefice asupra circulaţiei sanguine şi a sistemului cardiovascular, arată mai multe studii recente. De exemplu, o cercetare din octombrie 2012, care a avut ca subiecţi 32 de femei cu vârsta mijlocie, a comparat efectele asupra sistemului cardiovascular ale exerciţiilor fizice şi respectiv ale administrării de suplimente cu turmeric. La final, s-a ajuns la concluzia că, în acel context, turmericul este la fel de eficient ca exerciţiile fizice.
Exerciţii regulate pentru o mai mare toleranţă la frig
După cum era de aşteptat, sportul ne poate ajuta şi în această situaţie. Cum mâinile şi picioarele sunt mai expuse, optează pentru exerciţii fizice care să le implice mai mult în mişcare. În plus, creşte frecvenţa şi intensitatea antrenamentelor, dar şi a activităţii fizice în fiecare zi. Indicat ar fi să practici 2-3 sesiuni de sport pe zi, fiecare a 15-20 de minute.
Nu uita nici de acele activităţi fizice care îţi menţin corpul în stare alertă şi care previn apariţia simptomelor unei circulaţii proaste: fă exerciţii de stretching, mergi pe jos la serviciu sau înapoi acasă dacă temperatura nu este foarte scăzută, mergi pe scări etc.
Masaj de relaxare şi de stimulare a circulaţiei sanguine locale
Ori de câte ori mergem prin frig muşchii principali se contractă. Tocmai de aceea, apar apoi durerea la nivelul întregului corp, oboseala şi senzaţia de “febră musculară”. Masajul este excelent atât pentru atenuarea acestor manifestări, cât şi pentru relaxare şi creşterea circulaţiei sanguine locale.
Creşte eficienţa acestor metode naturale cu suplimente alimentare
Şi suplimentele alimentare te pot ajuta să faci mai bine faţă frigului. Cele mai indicate astfel de substanţe sunt vitaminele din complexul B, L-arginina, Curcumina şi acizii graşi Omega 3.
un articol de Marina Râşnoveanu