Coşul de toamnă – ce super alimente să alegi pentru sănătatea ta

Coşul de toamnă – ce super alimente să alegi pentru sănătatea ta

Odată cu schimbarea anotimpului, e timpul să faci unele transformări şi în ceea ce priveşte alimentaţia. Sezonul rece vine la pachet cu un risc crescut de viroze, iar zilele mohorâte ar putea să ne împiedice în a ne continua antrenamentul fizic. Cu toate astea, trebuie să ştii că doar o dietă corespunzătoare, dublată de mişcare fizică, ne menţine sănătatea la cote maxime.

Şi, cum toamna abundă în alimente bogate în vitamine şi minerale, ce ne oferă substanţele nutritive necesare şi susţin organismul în timpul şi după exerciţiile fizice, citeşte în continuare mai multe informaţii despre super alimentele de sezon.

Dovleacul

Dovleacul şi seminţele de dovleac te ţin la adăpostul virozelor şi a răcelilor de sezon. Carotenoidele, acei antioxidanţi puternici prezenţi în acest aliment, luptă contra radicalilor liber, prevenind diverse tipuri de cancer, cel mai menţionat în studiile cercetătorilor fiind cancerul de plămâni.

Se pare că seminţele de dovleac au o oarecare eficienţă şi împotriva cancerului de prostată, întrucât dezactivează enzimele care cauzează această afecţiune. În plus, procesul de îmbătrânire este mult încetinit atunci când incluzi acest aliment în dietă.

Dacă nu ştii ce să alegi pentru gustarea de după antrenamentul fizic, optează pentru dovleac, bogat în grăsimi sănătoase şi sărac în calorii. O altă recomandare a specialiştilor este de a consuma seminţe de dovleac înainte şi după exerciţiile fizice întrucât ele îţi vor asigura doza zilnică de energie.

Varza


Indicată în anemie şi în stimularea sistemului imunitar, varza conţine vitamina A, B1, B2, PP, C, calciu, magneziu, fier, fosfor, dar şi o cantitate foarte mare de acizi graşi Omega 3. Glucosinolat, o altă substanţă regăsită în compoziţia acestui aliment luptă împotriva cancerului, cercetătorii susţinând că ar putea ajuta şi la pierderea în greutate.

Ba mai mult, se pare că glucosinolatul creşte rezistenţa corpului nostru în timpul exerciţiilor fizice. 

Conopida


Conopida conţine alicină, prezentă şi în usturoi şi ceapă, substanţă care previne bolile cardiace. De altfel, conopida este cunoscută ca unul dintre cele mai eficiente alimente pentru sistemul cardiovascular, reglând tensiunea arterială şi diminuând nivelul de colesterol.

Experţii de la Universitatea din Hawaii susţin că trei porţii de conopidă pe zi îţi îmbunătăţesc funcţia ficatului ceea ce te va ajuta să ai mai multă energie în timpul antrenamentului şi să arzi grăsimile mai repede.

Merele


Pe lângă prezenţa complexului de vitamină B, substanţe care asigură o bună funcţionare a întregului organism, merele conţin şi potasiu, un electrolit important pentru creier, inimă şi muşchi.

Cum în timpul antrenamentului fizic metabolismul funcţionează la parametri maximi, alimentaţia de după efort este esenţială. Dacă vrei să slăbeşti sau să îţi menţii greutatea constantă, include şi mere în cadrul acestei diete.

Strugurii

Resveratrolul prezent în strugurii roşii reprezintă unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, reducând riscul bolilor cardiovasculare cu 40%. 
Un important tonic muscular şi nervos prin multitudinea substanţelor nutritive, strugurii ar trebui integraţi cu moderaţie în orice tip de alimentaţie, inclusiv în cadrul gustărilor post antrenament.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare