Cătina – proprietăţile nebănuite ale “ginsengului românesc”

Cătina – proprietăţile nebănuite ale “ginsengului românesc”

Dacă vrei să te fereşti de virusuri şi răceli, să îţi îmbunătăţeşti sistemul imunitar şi, totodată, să ai un tonus de invidiat, ar fi bine să te orientezi către suplimentele alimentare naturale. Una dintre cele mai inspirate alegeri ar fi cătina, o plantă numită şi “ginsengul românesc”.

Cătina conţine o cantitate mult mai mare de vitamina C decât citricele sau chiar măceşele şi mai mult beta-caroten decât morcovii. Hinduşii, tracii, grecii sau celţii au folosit această plantă încă din cele mai vechi timpuri, extern sau intern, pentru numeroase afecţiuni.

Cosmonauţii ruşi primeau extract de cătină înainte de a călători în spaţiu pentru a atenua tulburările digestive. Folosită frecvent şi în China, sucul de cătină a fost băutura oficială a atleţilor chinezi în timpul Olimpiadei de la Beijing, din 2008.

Cătina previne răcelile, tratează astmul şi îmbunătăţeşte funcţia cardiacă

Toate vitaminele şi mineralele prezente în cătină o recomanda ca un “vaccin antigripal” natural şi ca un supliment care nu ar trebui să lipsească, cel puţin în sezonul rece. Cătina conţine vitamina A, B, E, K, C, fosfor, potasiu, magneziu, fier, beta-caroten şi acizi graşi esenţiali.
S-a constatat că doar 20 de grame de cătină pe zi, administrate timp de 90 de zile ne feresc de răceli sau ajută la grăbirea procesului de vindecare.

Un studiu realizat în China a demonstrat faptul că administrarea a 10 mg de extract de cătină, de trei ori pe zi, timp de 6 săptămâni a dus la scăderea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale şi la îmbunătăţirea funcţiei cardiace.

În plus, cătina are proprietăţi antiinflamatoare, cicatrizante sau chiar anticancerigene, fiind folosită în afecţiuni precum astm, boli respiratorii, ulcer, gută etc.

Cătina previne oboseala şi creşte eficienţa antrenamentelor fizice


Cercetătorii de la Universitatea Shanxi din China au realizat un studiu pe animale, având ca subiect modul în care extractul din frunze de cătină ne influenţează antrenamentul.

Concluziile proiectulului au fost publicate în Journal of the Science of Food and Agriculture. Astfel, se pare că administrarea acestui extract timp de o săptămână creşte cu 38% rezistenţa corpului în timpul exerciţiilor fizice, reducând oboseala şi simptomele unui antrenament intensiv. În plus, s-a observat şi o scădere a nivelului de malondialdehidă, un marker al stresului oxidativ, cauzat de exerciţiile excesive.

Cum se administrează?

Cătina poate fi consumată ca atare, în combinaţie cu miere naturală sau sub forma suplimentelor alimentare.

Una dintre cele mai bune variante, în special pentru stimularea imunităţii, este combinaţia de cătina şi miere. Pentru asta, ai nevoie de 500 grame cătină roşie. Cătina se spală, se alege de codiţe şi se presează un pic, după care se pune într-un borcan mai mare. Peste compoziţie se toarnă 400 g de miere naturală, se amestecă bine până se topeşte mierea şi se acoperă cu un capac etanş. Se iau câte 1-2 linguriţe de amestec în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.

Precauţii: se pare că asocierea cătinei cu medicamentele coagulante creşte riscul de vânătăi sau hemoragii, aşa că cere sfatul medicului specialist dacă te afli într-o astfel de situaţie.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare