5 condimente şi beneficiile lor surprinzătoare
Condimentele sunt cele care adaugă un plus de savoare preparatelor. În plus, multe dintre acestea ascund şi alte beneficii surprinzătoare. Citeşte mai jos câteva dintre proprietăţile mai puţin ştiute ale câtorva dintre cele mai cunoscute condimente.
Scorţişoara
Condimentul cu cea mai mare valoare antioxidantă, scorţişoara are capacitatea de a scădea inflamaţia în corp, de a regla tensiunea arterială, dar şi nivelul glicemiei. Tocmai de aceea, se crede că acest condiment ajută la arderea depozitelor de grăsime. De asemenea, scorţişoara este o sursă importantă de mangan, fier şi calciu. Studiile realizate au descoperit că răceala, indigestia sau durerile cauzate de artrită pot fi ameliorate cu ajutorul unei alimentaţii pe care nu uităm să o condimentăm din când în când cu ceva scorţişoară.
Specialiştii recomandă să adăugăm scorţişoară în shake-urile post antrenament pentru a slăbi mai uşor, dar şi pentru a fi mai energici şi binedispuşi.
Oregano
Oregano sau condimentul folosit cel mai frecvent în pizza este o adevărată armă împotriva răcelilor de sezon. Aşadar, administrat şi sub alte forme, ca ulei sau ceai, are capacitatea de a lupta contra bacteriilor şi a virusurilor. O linguriţă din acest condiment are aceeaşi putere antioxidantă a doua căni de struguri roşii, iar uleiul şi frunzele de oregano sunt folosite deseori în tratarea tusei, a febrei şi a durerilor.
Studiile realizate până în acest moment atestă faptul că quercitina, un compus regăsit în acest condiment, ar avea proprietăţi anti-cancer.
Turmeric
Proprietăţile benefice ale turmericului au fost asociate deseori cu sănătatea inimii. Pe lângă savoarea deosebită pe care o dă mâncării, turmericul ajută la calmarea durerilor şi a inflamaţiei, facilitează producţia enzimelor necesare bunei funcţionări a ficatului, reglează nivelul insulinei şi ne creşte toleranţa la durere.
De asemenea, se pare că extractul din turmeric ar putea avea beneficii şi în tratarea cancerului, a artritei sau chiar a bolii Alzheimer.
Cimbru
Principala proprietate a cimbrului este cea antibacteriană. Tocmai de aceea, cimbrul este recomandat ca adjuvant în răceli sau diverse infecţii. Ceaiul de cimbru acţionează asupra funcţiei respiratorii, calmează alergiile şi poate fi folosit ca un stimulent pentru sistemul imunitar. Pe lângă valoarea antioxidantă, cimbrul conţine 60% din doza recomandată zilnică de vitamina K, fiind de asemenea bogat şi în fier, mangan sau calciu.
Rozmarin
Rozmarinul a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice. O importantă sursă de fier, calciu şi vitamina B6, rozmarinul calmează durerile muşchilor, îmbunătăţeşte funcţia cognitivă, stimulează sistemul imunitar şi prezintă beneficii asupra sistemului circulator. Mai nou, specialiştii au descoperit că acidul carnosic, regăsit în cadrul acestui condiment, luptă contra radicalilor liberi, având proprietăţi benefice şi asupra sănătăţii ochilor.
un articol de Marina Rasnoveanu
Sursa foto: sxc.hu/profile/nkzs