5 băuturi rafinate pentru zile speciale

5 băuturi rafinate pentru zile speciale

În zilele friguroase de iarnă, avem nevoie de câte un mic răsfăţ plin de energie şi savoare. Un desert sănătos, un preparat delicios sau, de ce nu, un cocktail rafinat, ale cărui arome să ne dezmorţească simţurile.

Şi, dacă ne gândim că peste puţin timp foarte mulţi români îşi vor sărbători onomastica de Sfântul Ioan, iată care sunt propunerile noastre de băuturi rafinate, potrivite atât pentru ocaziile speciale, cât şi pentru serile pe care ţi le petreci alături de prieteni.

Vin fiert cu suc de merişor, scorţişoară şi anason

Aroma vinului fiert se asociază perfect atât cu savoarea merişorului, un fruct cu numeroase proprietăţi benefice, cât şi cu celelalte condimente folosite.

Ingrediente: 1 ½ cană suc de merişor, ½ cană zahăr sau miere,  2 batoane scorţişoară, 2 stele anason, 3 căni de vin roşu sec şi ½  cană de merişoare proaspete sau uscate.

Combină sucul de afine cu vinul roşu sec, zahărul, scorţişoara şi anasonul stelat şi fierbe la foc mic, timp de 10-15 minute. Adaugă apoi şi fructele de merişor, fierbe tot la foc mic, după care serveşte cald.

Cocktail cu votcă şi ghimbir


Pentru petrecerile sofisticate, în care vrei să îţi surprinzi plăcut invitaţii, prepară un cocktail rafinat, cu votcă şi ghimbir.

Ingrediente: 1 lingură de ghimbir proaspăt, mărunţit, 4 linguri votcă, 2 linguri lichior de portocale, 1 lingură suc de lămâie şi câteva feliuţe de lime pentru ornare.

Cu o lingură de lemn, amestecă ghimbirul, votca şi lichiorul de portocale, agită bine, adaugă sucul de lămâie şi umple containerul cu gheaţă după care amestecă. Ornează cu feliuţele de lămâie.

Cocktail cu rom alb şi nucă de cocos


Nuca de cocos se asociază perfect cu aroma romului alb. Următoarea băutură este una sofisticată, cu ale cărei ingrediente poţi jongla după propriile preferinţe.

Ingrediente: 30 g rom alb, 30 g cremă de nucă de cocos, 15 g lichior Frangelico, 3 linguri de îngheţată de nucă de cocos, 1 cană de cuburi de gheaţă şi fulgi de nucă de cocos, prăjită.

Combină toate ingredientele într-un blender şi amestecă până se omogenizează. Toarnă în pahare şi presară fulgii de nucă de cocos.

Băutură cu Amaretto şi lichior de cafea


Lichiorul italian obţinut fie din migdale, fie din caise poate fi servit în numeroase combinaţii. De fiecare dată, rezultatul te va surprinde plăcut. Pentru ocazii speciale sau doar pentru zilele în care vrei să te răsfeţi cu o băutură aromată şi energizantă, alege combinaţia de Amaretto cu lichior de cafea şi frişcă.

Ingrediente: 30 g lichior de cafea, 30 g lichior Amaretto şi 60 g frişcă.

Amestecă bine toate cele trei ingrediente, agită şi serveşte cu câteva cuburi de gheaţă.

Băutură cu gin şi suc proaspăt de lămâie

Pentru un cocktail ceva mai special, combină ginul cu sucul proaspăt de lămâie.

Ingrediente: ½ cană de zahăr, ¼ cană de miere, 1 cană apă minerală, ¾ cană suc proaspăt de lămâie, ¾ cană de gin şi câteva felii de lămâie pentru ornare.

Într-un recipient mai mic, amestecă zahărul cu o cană de apă şi încălzeşte la foc mic. Dă de pe foc, adaugă mierea, amestecă şi lasă să se răcească. Într-o cratiţă mai mare, combină siropul de zahăr format în prealabil cu apa minerală, sucul de lămâie şi ginul şi serveşte cu gheaţă, ornând cu felii de lămâie.

un articol de Marina Rasnoveanu

Sursa foto: media.npr.org

Comentariul tau

codul de validare