Ghidul detoxifierii de primăvară

Ghidul detoxifierii de primăvară

Detoxifierea este o etapă de bază în cadrul unui stil de viaţă sănătos. Oricât de multe reguli alimentare am respecta şi oricât de multe excese am evita, corpul nostru are nevoie de o asemenea abordare ceva mai radicală.

Cum primăvara este anotimpul fructelor proaspete şi a legumelor verzi, detoxifierea în această perioadă poate fi o alegere potrivită.

Ce reprezintă de fapt detoxifierea?


Foarte mulţi consideră că, atât timp cât mănâncă sănătos, nu au nevoie de niciun plan de detoxifiere. Cu toate astea, astfel de diete reprezintă un proces complex prin care se încearcă eliminarea tuturor efectelor negative suportate de organismul nostru, de la diverşi factori exteriori, cum ar fi alimentaţia haotică şi nesănătoasă până la fumatul activ şi pasiv, poluarea, metalele grele etc. Alimentele tratate şi ele cu diverşi compuşi, mediul toxic şi substanţele care, de-a lungul vieţii, s-au acumulat în organism – toate acestea îşi pun amprenta în mod negativ asupra sănătăţii şi corpului nostru. Tocmai de aceea, rinichii, ficatul sau colonul nu mai funcţionează la parametri optimi deşi, spunem noi, nu avem probleme majore de sănătate.

Care sunt avantajele, dar şi dezavantajele unei astfel de diete?


Purificarea sângelui, ficatului, rinichilor sau a colonului vor îmbunătăţi funcţionarea întregului organism. Vei scăpa de stări ca dureri de cap, apatie, depresie, îţi vei stimula sistemul imunitar, iar cel hormonal se va echilibra în mod natural. De asemenea, specialiştii cred că, odată ce scăpăm de metalele grele şi substanţele nocive din organism, ne va fi mult mai uşor să ţinem în frâu dependenţa de cafea, ţigări, alcool, dulciuri etc.

Pe de altă parte, detoxifierea nu este un proces tocmai uşor. Cele mai multe planuri de acest fel sunt destul de restrictive, tocmai de aceea se ţin pe durate scurte. Cei care optează pentru acest pas, ar fi bine să se odihnească mai mult, poate chiar să îşi ia câteva zile de concediu pentru a-şi ajuta corpul în acest proces. Mişcarea fizică intensă nu este recomandată acum. Dacă ştii că ai probleme mai serioase de sănătate, ar fi bine să te consulţi cu medicul tău înainte de a începe un astfel de plan alimentar.

Cum funcţionează şi care sunt regulile dietelor de detoxifiere?


Există mai multe modalitati prin care poţi aborda detoxifierea. Unele diete merg pe eliminarea unor alimente şi pe promovarea altora, altele mizează pe un singur aliment minune. În mare, trebuie să ştii că există categorii de produse la care va trebui să renunţi: zahăr, lapte, ouă, gluten, cafea, ciocolată,orice produs bogat în grăsimi. Accentul cade, în schimb, pe fructe şi legume crude, cereale integrale, seminţe şi nuci, peste, ceai de plante, apa etc.

Detoxifiere doar cu fructe


Două zile pe săptămână mănâncă doar fructe. Optează pentru cât mai multe feluri de fructe şi bea apă, ceaiuri neîndulcite şi sucuri naturale. O altă variantă ar fi cura cu mere. Timp de 3-4 zile pe săptămână, mănâncă doar mere proaspete, indiferent de soi, cel puţin 6 mere pe zi.

Pe de altă parte, şi sucul de lămâie este un bun detoxifiant, fiind folosit singur sau ca parte a unei diete mai complexe. Adaugă suc de lămâie în apă, pe parcursul întregii zile. Datorită acidităţii şi Ph-ului ridicat, sucul de lămâie ajută la procesul de curăţare.

Detoxifierea pentru femei


Un plan destinat exclusiv femeilor, conceput de Natalia Rose, un cunoscut nutriţionist şi autoarea cărţii Raw Food Detox Diet. Rose susţine că scopul dietei sale este acela de a normaliza dezechilibrele bacteriene prin creşterea aportului de alimente alcalinizante. În acest sens, trebuie limitat consumul unor alimente recomandate în alte planuri, cum ar fi fructele, grâul încolţit, nucile, mierea. În schimb dieta promovează consumul de legumele proaspete, ştevie, fructele de pădure, mere, grapefruit, avocado, ouă organice, ciocolată neagră, quinoa, sos de soia, ceai de plante etc.

Fruit Flash Plan

Conceput de nutriţionistul Jay Robb, acest plan se adresează celor care simt că au nevoie de o detoxifiere şi se confruntă cu simptome precum balonare, ameţeală, dureri de cap, iritabilitate sau dependenţa de carbohidraţi. Robb susţine că mâncând anumite produse putem elimina toxinele şi slăbi câteva kilograme în doar 3 zile. În aceste trei zile se permit sucuri de fructe, salate de legume crude, avocado, ulei de măsline, lămâi, apă, dar şi pui, peşte, curcan sau albuş de ou. Secretul unei vieţi sănătoase este acela de a avea un stil alimentar echilibrat, alternat cu perioade scurte de detoxifiere.

Secretul elveţian pentru o sănătate bună


O dietă concepută de doctorul Thomas Rau, directorul centrului Paracelsus Clinic din Elveţia, specializat în medicină naturistă. Rau consideră că dietele de detoxiere ne ajută să slăbim câteva kilograme şi atenuează simptomele unor afecţiuni deja existente, prevenind anumite boli mai grave cum ar fi diabetul, artrita sau alergiile. Doctorul mizează pe sucul de legume proaspete, supa de legume, legume preparate la aburi, salate, mere, grapefruit, ulei de măsline, ulei de seminţe de in, suc de lămâie, nuci, seminţe, peşte, pui, brânză de oaie şi capră şi ceaiuri din plante.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare