Antrenamentul viitorului – fără reguli şi abonament la sala fitness

Antrenamentul viitorului – fără reguli şi abonament la sala fitness

Cum ar trebui să arate antrenamentul complet şi eficient? Specialiştii au încercat deseori să răspundă la această întrebare, răspunsurile fiind dintre cele mai diverse. În vreme ce unele studii vin să dovedească importanţa unor exerciţii intense, regulate, alte voci susţin că antrenamentul viitorului ar fi, de fapt, altul.

Potrivit site-ului bohemian.com, medicul Frank Lipman a studiat dificultăţile pacienţilor săi în ceea ce priveşte respectarea unui program sportiv riguros. Tocmai de aceea, le-a propus să abordeze exerciţiile fizice ca pe un fapt normal, să renunţe la abonamentul fitness, optând în schimb pentru o activitate fizică mai intensă în timpul zilei.

Cu alte cuvinte, se crede că mişcările şi activităţile normale pe care le realizăm în timpul zilei ar fi cele care ar acţiona mult mai eficient decât programul strict de la sala fitness şi ar putea constitui, de fapt, antrenamentul viitorului.

Perspectiva lui Lipman nu este una complet nouă, însă este o revelaţie. În ultimii ani, cercetătorii au arătat faptul că activitatea noastră fizică nu are legătură doar cu cât transpirăm în cele 30 de minute de exerciţii cardio sau fitness. În schimb, mişcările din timpul zilei pot fi la fel sau mai eficiente pentru îmbunătăţirea sănătăţii, controlarea greutăţii, menţinerea sau creşterea condiţiei  fizice.

Un studiu danez realizat recent a descoperit că, atunci când oamenii nu lucrează foarte mult la sala fitness, au mai multă energie pentru mişcările din timpul zilei. Mersul pe jos, joaca cu copilul tău în parc, faptul că mergi pe scări – organismul arde până la 2000 de calorii pe zi atunci când aceste activităţi sunt suficiente pentru a face o diferenţă.

De altfel, cercetări precedente au tras un semnal de alarmă în privinţa efectelor negative ale sedentarismului, tradus printr-o lipsă de activitate în viaţa de zi cu zi, indiferent de orele petrecute la sala fitness.

Nu se ştie cu exactitate cât de activ ar trebui să fii pentru a putea înlocui antrenamentul clasic şi pentru a putea spune că o astfel de abordare îţi este benefică, factorul genetic fiind de asemenea o coordonată importantă. Cu toate astea, tot ce poţi face este să îţi monitorizezi activitatea şi să asculţi semnalele propriului corp. Dacă sesisezi că, în timp, începi să faci aceleaşi activităţi cu mai puţin efort, ai un tonus mai bun, eşti mai puternic, iar greutatea ta se menţine sau scade, înseamnă că acest tip de non-antrenament îţi este de ajutor.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare