Tai Chi ameliorează simptomele bolilor pulmonare obstructive cronice
Astăzi, din ce în ce mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi cu boli pulmonare obstructive cronice. Aceste afecţiuni ale tractului respirator influenţează calitatea vieţii, cele mai importante boli din această categorie fiind bronşita cronică, emfizemul pulmonar şi astmul. Dificultate în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare sunt doar câteva dintre simptomele supărătoare acuzate de pacienţi. Factorii de risc precum fumatul, poluarea, mediul toxic, infecţiile, predispoziţia genetică joacă un rol primordial în apariţia sau agravarea bolilor pulmonare obstructive cronice. Pe lângă evitarea acestor factori nocivi, tratamentul constă în medicaţie corespunzătoare, cum ar fi folosirea de bronhodilatatoare, antiinflamatoare, corticoizi sau recurgerea la intervenţii mai complicate, în situaţiile grave.
Specialiştii recomandă exerciţiile fizice ca adjuvant al tratamentelor alopate. De multe ori, însă, pacienţilor le este greu să practice activităţi sportive mai grele, deoarece respiraţia le este îngreunată de efortul fizic. Cu toate astea, atât timp cât respectă indicaţiile medicilor cu privire la medicaţia necesară şi nu recurg la efort fizic intens, mişcarea fizică le poate fi de ajutor.
Asta au încercat să dovedească şi cercetătorii de la două instituţii de prestigiu din Sydney, Australia. Activitatea sportivă luată ca etalon a fost o formă de mişcare medie, un antrenament de tip mind-body, şi anume Tai Chi, stilul Sun.
Plecând de la aceste două coordonate: boala pulmonară obstructiva cronică şi Tai Chi, stilul Sun, cercetătorii au inclus în studiu 42 de voluntari diagnosticaţi deja cu BPOC. Jumătate dintre aceştia au făcut Tai Chi, de cel puţin două ori pe săptămână, în vreme ce grupul celălalt nu a recurs la niciun tip de mişcare fizică. La final, pacienţilor le-a fost testată starea printr-un chestionar privind boala lor, dar şi printr-un test de mers pe jos, pentru a se verifica rezistenţa şi capacitatea fizică de a face sport. Rezultatele studiului menţionat mai sus au fost de curând publicate în ediţia online a revistei European Respiratory Journal şi certifică ideea conform căreia starea pacienţilor cu boli pulmonare obstructive cronice se ameliorează în urma unui antrenament Tai chi, iar capacitatea de efort fizic creşte considerabil.
Tai Chi reprezintă o formă de mişcare complexă, care include atât trupul, cât şi mintea. Apărută mai întâi în templele călugărilor taoişti, Tai Chi a fost apoi dezvoltată de diverşi maeştri. Astăzi, cunoaştem 5 stiluri diferite de Tai Chi, fiecare stil purtând numele familiei care l-a reinventat. Stilul Sun, formă de Tai Chi inclusă în studiul australienilor, presupune mişcări lente, care se împletesc ca într-un dans, mult mai puţin solicitante ca dificultate decât alte stiluri. Această înlănţuire continuă este una dintre caracteristicile stilului Sun, la fel ca şi rotirea palmei deschise pe tot parcursul exerciţiilor, în mişcări circulare.
un articol de Marina Rasnoveanu