Stressul bun
Nu există om pe lumea asta să nu fi trecut printr-o stare de stres. Şi poate să fie de la: prea multă muncă până la faptul că trebuie să asculţi pe cineva care îţi vorbeşte încontinuu fără să se oprească şi acest monolog e iritant şi poate duce la stres.
Care ar fi cauzele stresului?
Factori interpersonali cum ar fi : Lipsa de respect din partea altora, a nu ţi se recunoaşte meritele, a nu fi implicat în luarea deciziilor, a avea de a face cu persoane agresive, aşteptări nerealiste ale altora, etc
Organizaţionali: la birou nimeni nu îţi dă un feedback pe ceea ce ai muncit, nu ai echipament adecvat cu care să lucrezi, există un nivel foarte slab de comunicare, ect
Culturali şi comunitari: servicii locale neadecvate, prejudicii sexuale, religioase sau rasiale, etc
Este bine ştiut că una dintre tehnicile de reducere a stresului este regimul alimentar sănătos. Ea are un efect asupra stresului pentru că are impact asupra stării noastre fiziologice, cât şi asupra stării noastre psihologice.
Cum să ai o dietă bună:
Mese mici şi mai frecvente
Cantitate moderată de proteine
Cantitate moderată de grăsimi
Menţinerea unei greutăţi corporale fără diete agresive
Cantitate ridicată de carbohidraţi
Cinci fructe şi legume pe zi
Cantitate adecvată de lichide incluzând multă apă
Absenţa completă a stresului duce la rutină şi plafonare, iar niveluri exagerat de ridicate ale acestuia duc la epuizare fizică, mentală şi afectivă. De aceea, este bine să îţi recunoşti şi să îţi gestionezi cu eficienţa nivelul stresului. Recunoaşterea şi gestionarea acestuia pot fi abilitati-cheie pentru un succes profesional de durată şi pentru o calitate crescută a vieţii personale.
1 Foloseşte exerciţiile de relaxare
2 Începe ziua mai devreme
3 Acordă-ţi un tratament special
4 Fă exerciţii fizice
5. Redu numărul orelor de lucru
6 Gândeşte-te ce este intradevar important pentru tine
7 Stabileşte obiective realiste
8. Conştientizează semnale trimise de corp
9. Recunoaşte suprasolicitarea
Suprasolicitarea este un factor care “zgândăreşte” stresul. Iată câţiva paşi care să te ajute să combaţi suprasolicitarea.
Stresul este posibil să apară acolo unde sarcinile percepute depăşesc capacitatea percepută pe parcursul unei perioade mai mari de timp. Începem să avem gânduri negative automate atunci când “vorbim cu noi înşine”.Există gânduri nefolositoare de care abia dacă suntem conştienţi, cum ar fi: “Sunt un ratat o să-mi pierd slujba” sau “sunt incompetenţă, nu merit să fiu fericită”.