Mişcarea fizică intensă previne psoriazisul la femei

Mişcarea fizică intensă previne psoriazisul la femei

Psoriazisul este o afecţiune cronică, necontagioasă, caracterizată prin apariţia unor plăgi roşii, proeminente, acoperite cu o coajă alb-sidefie. Aceste plăgi pot apărea la nivelul întregului corp, cu precădere în zone precum coate, genunchi, scalp sau unghii. De-a lungul timpului, specialiştii au încercat să găsească adevăratele cauze care determină apariţia acestei maladii, însă rezultatele studiilor au rămas la nivel de supoziţii. Astăzi, psoriazisul este încadrat în categoria bolilor autoimune, iar factorul genetic şi stresul cronic sau rezultat dintr-un şoc emoţional sunt cele mai menţionate posibile cauze.

Printre ceilalţi factori de risc mai sunt şi infecţiile repetate, vicii precum fumatul sau alcoolul, dereglările hormonale, leziunile traumatizante de la nivelul pielii, cum ar fi, de exemplu, expunerea prelungită la radiaţii solare.

Cum nu se cunosc încă prea multe despre această afecţiune, scopul tratamentului este doar de a stopa sau de a regresa evoluţia bolii. De multe ori, în terapia contra psoriazisului se apelează şi la tratamente alternative: terapia cu ultraviolete, tratamentul balneo-fizioterapeutic, produse farmaceutice pentru îngrijirea pielii etc.

Totuşi, atât timp cât nu există un tratament eficient pentru vindecarea totală a psoriazisului, cel mai potrivit ar fi să prevenim apariţia acestei afecţiuni.

Ei bine, dacă până acum, nu se ştiau multe nici în acest sens, se pare că cercetătorii de la Brigham & Women’s Hospital, o secţie afiliată prestigioasei Facultăţi de Medicină din cadrul Harvard, au găsit o legătură între apariţia psoriazisului la femei şi activitatea fizică intensă, regulată.

Astfel, studiul de la Brigham & Women’s Hospital, început încă din anii ’90, a avut ca subiecţi 87.000 de femei. Niciuna dintre voluntare nu prezenta atunci semne de psoriazis. De-a lungul timpului, le-a fost monitorizată activitatea fizică, iar în final s-a constat că 1026 dintre ele dezvoltaseră aceasta afecţiune.

Rezultatele studiului făcute publice în revista Archives of Dermatology au arătat că femeile care petrec 105 minute pe săptămână alergând sau practicând un alt tip de activitatea aerobică intensă prezintă un risc mai scăzut cu 25-30% procente de a dezvolta în timp psoriazis.

Activităţile benefice în acest sens au fost strict alergarea şi exerciţiile aerobice, celelalte tipuri de mişcare precum jogging, tenis, înot sau ciclismul neînregistrând aceleaşi rezultate pozitive.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare