Menţine-ţi mintea tânără – 7 exerciţii pentru creier
Aşa cum organismul nostru are nevoie de exerciţii fizice regulate, la fel şi creierul trebuie stimulat periodic pentru a-şi menţine claritatea, vigilenţa şi concentrarea. De-a lungul timpului, specialiştii au găsit modalităţi inedite prin care ne putem păstra mintea tânără.
Citeşte mai jos câteva dintre cele mai eficiente şi distractive exerciţii pentru creier.
Spune alfabetul folosind substantive, verbe şi adjective
Rosteşte fiecare literă a alfabetului, urmată apoi de un cuvânt care să înceapă cu acea literă. Întâi substantive, apoi creşte dificultatea exerciţiului, căutând verbe şi adjective a căror iniţială să fie litera respectivă.
Numerotează orice listă ai scrie
Fie că scrii un email, o statistică sau o listă de cumpărături, numerotează fiecare item. De preferat ar fi să foloseşti o foaie şi un pix pentru-ţi exersa şi această abilitate.
Multi-tasking pentru îmbunătăţirea capacităţii de concentrare
Combină două sau mai multe activităţi care îţi plac, încercând să nu le faci mecanic. Ascultă muzică în timp ce conduci sau te antrenezi, repetă în gând sarcinile de pe ordinea de zi în timp ce mergi spre serviciu, toate aceste mici artificii îţi vor creşte atenţia, capacitatea de concentrare şi spontaneitatea.
Schimbă rutina zilnică pentru a stimula părţile creierului responsabile cu imaginaţia şi creativitatea
Unele lucruri le facem mecanic, fără a a ne mai “pune mintea la contribuţie”. Asta se întâmplă în timp, atunci când ne-am obişnuit creierul cu o anumită ordine a evenimentelor. Tocmai de aceea, alege să schimbi aceste detalii aparent nesemnificative.
Foloseşte-ţi mai mult mâna stângă dacă eşti dreptaci, pune-ţi ceasul pe încheietura inversă, alege un alt drum de acasă la serviciu etc.
La un moment dat, creierul tău va învăţa şi noua rutină, însă până atunci, toate aceste schimbări vor funcţiona ca exerciţii pentru stimularea creativităţii.
Învaţă pe de rost versurile unui cântec, ale unei poezii sau replici din filmele preferate
E simplu, ori de câte ori memorezi ceva nou, îţi creşti nivelul de acetilcolină, o substanţă care ajută la îmbunătăţirea memoriei. Alege orice ţi se pare interesant: un cântec pe care îl poţi şi fredona, o poezie sau replici preferate din filmele pe care le-ai văzut. Pe lângă faptul că îţi vor ajuta memoria, le poţi folosi în anumite împrejurări, impresionându-i pe ceilalţi.
Acordă atenţie şi domeniilor despre care nu ştii foarte multe
Chiar dacă te consideri un umanist, nu ar strica să citeşti şi articole din alte domenii, să începi o conversatie pe un subiect anume cu un prieten a cărui meserie este total diferită de a ta sau să vizionezi documentare de care nu te-ai arătat interesat până în acel moment. Vor exista termeni de specialitate pe care îţi va fi greu să îi înţelegi din prima, însă cu puţină atenţie şi înţelegând contextul general, cu siguranţă te vei descurca.
Sportul îţi antrenează şi mintea!
Pe lângă toate aceste trucuri, mişcarea fizică nu trebuie neglijată. Oamenii de ştiinţă au demonstrat deja că sportul ajută nu doar trupul, ci şi creierul. Starea de spirit, vitalitatea, buna dispoziţie, memoria – toate sunt influenţate de timpul pe care îl alocăm zilnic exerciţiilor fizice.
Mişcarea moderată este cea recomandată, aşa că fă-ţi timp şi aleargă 30 de minute dimineaţa, mergi pe jos cât mai mult şi optează periodic pentru antrenamente ceva mai intense.
un articol de Marina Rasnoveanu