Exerciţiile fizice ne fac mai fericiţi

Exerciţiile fizice ne fac mai fericiţi

Se spune că drumul spre fericire este lung şi anevoios, însă din ce în ce mai multe experienţe şi studii demonstrează exact contrariul. Lucrurile mărunte, starea de spirit şi modul în care ştim singuri să ne înfrumuseţăm viaţa ne ajută să ne declarăm fericiţi. Pe lângă aceste detalii, mai există câteva trucuri despre care oamenii de ştiinţă pot confirma că ne aduc fericirea. Ei bine, se pare că exerciţiile fizice se află printre acestea.

Citeşte mai jos care este mecanismul prin care mişcarea fizică nu doar că îţi modelează corpul şi îţi antrenează mintea, dar are grijă şi de starea ta de spirit.

•    Antrenamentul fizic susţinut duce la eliberarea serotoninei, a endorfinelor şi creşte numărul de anticorpi


Toate aceste transformări ne influenţează benefic dispoziţia. Atât starea de fericire, de euforie, cât şi exerciţiile fizice ne stimulează funcţionarea sistemului imunitar prin creşterea numărului de anticorpi şi de celule T, cele care ne ajută să luptăm împotriva infecţiilor şi a bolilor. După câteva minute de exerciţii fizice, uşoare sau moderate, se produce serotonină, supranumită şi „hormonul fericirii” care ajută la relaxarea muşchilor, la diminuarea durerilor, inducându-ne starea de bună dispoziţie. 

Sub influenţa anumitor stimuli, printre care şi exerciţiile fizice, sunt eliberate endorfinele. Pentru a simţi acea senzaţie de bine şi relaxare, avem nevoie, însă, de un antrenament ceva mai intens, cum ar fi, de exemplu, o şedinţă mai lungă de alergat sau un antrenament intens cu greutăţi.

•    Sportul, un antidepresiv sănătos

Pe de altă parte, studiile arată că efectele sportului asupra creierului se aseamănă cu cele ale antidepresivelor. Oamenii care fac sport au prezentat un nivel mai mic de anxietate şi depresie.  De exemplu, în cadrul Universităţii Standford s-a constatat că tinerii care practicau un sport erau mult mai fericiţi decât ceilalţi. Cercetările cu privire la acest aspect nu sunt încă concludente, unii experţi susţinând că, de fapt, aceleaşi gene care îi determină pe oameni să se antreneze regulat,  îi face şi mai puţin predispuşi la stări negative precum depresie.

•    Mişcarea fizică regulată ne ajută să fim mai motivaţi şi mai încrezători în forţele proprii


Fericirea constă în lucruri mărunte şi, de multe ori, mai importantă este parcurgerea etapelor până la îndeplinirea tuturor obiectivelor. Ca şi în cazul celorlalte detalii care ne fac fericiţi, ar fi bine să ne trasăm unele ţeluri şi recompense atunci când ne antrenăm fizic. Un alt aspect important este felul în care ajungem să ne percepem după ce includem sportul în rutină noastră zilnică. Astfel, s-a constatat că persoanele care fac mişcare în mod regulat sunt mai încrezătoare în forţele proprii şi mai mândre de înfăţişarea lor.  Ba mai mult, dacă mergi regulat la sala de fitness vei deveni mai sociabil, un alt factor important atunci cand vorbim despre fericire.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare