Exerciţiile fizice combat cu succes insomnia

Exerciţiile fizice combat cu succes insomnia

Ritmul de viaţă agitat şi stresul duc deseori la apariţia unor stări care mai de care mai supărătoare. Insomnia este una dintre condiţiile care apar atunci când sistemul nervos se află într-o permanentă stare de alertă. Din păcate, medicamentele alopate şi naturiste sau chiar încercările de a ne relaxa oferă cel mult o rezolvare temporară.

Vestea bună este că specialiştii au descoperit că antrenamentul fizic moderat şi susţinut înregistrează rezultate mult mai bune decât tratamentele clasice contra insomniei.

Citeşte mai jos care sunt rezultatele unor studii concludente, dar care sunt şi factorii de care să ţii cont atunci când vrei să faci sport pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului:

1.    Evită antrenamentele intense sau sporturile competitive

Ori de câte ori ne confruntăm cu perioade lungi de insomnie, organismul nostru intră într-o stare de oboseală continuă. Tocmai de aceea, nu trebuie să te suprasoliciţi cu antrenamente intensive. Rolul mişcării fizice este de a te detensiona, nu de a creşte şi mai mult adrenalina. Din acest motiv, indicat ar fi să eviţi şi sporturile competitive care, oricât de distractive ar părea, au acelaşi efect: te suresciteaza şi menţin starea de alertă.

2.    Adoptă antrenamentele moderate şi regulate

Ca şi în cazul dietei, dacă faci sport câteva zile, după care renunţi, efectele vor întârzia să apară. Plimbă-te în fiecare zi timp de 30 de minute, execută exerciţii uşoare de câteva ori pe săptămână şi respectă-ţi acest program de mişcare fizică pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului.

3.    Momentul în care faci sport – foarte important în acest caz!

Dacă în general, părerile sunt împărţite încă cu privire la momentul cel mai indicat pentru a face sport, atunci când vine vorba de insomnie, specialiştii au ajuns la un numitor comun. Astfel, sportul contribuie la creşterea temperaturii corpului şi la o scădere a acesteia după câteva ore. Acest ritm este benefic şi în cazul somnului. Aşadar, cel mai indicat ar fi să faci mişcare înainte cu 4-5 ore înainte de culcare pentru a putea beneficia de acea stare de amorţeală exact în momentul în care vrei să dormi. După-amiază târziu şi prima parte a seriii sunt momentele cele mai potrivite pentru a face sport şi de a combate insomnia.

Totuşi, alte cercetări indică faptul că şi expunerea la lumină contribuie la calitatea somnului. Lumina naturală ajută la reglarea temperaturii corpului ceea ce duce la un somn mai bun. De altfel, mişcarea fizică în aer liber înregistrează rezultate mai bune printre persoanele care se confruntă cu insomnie cronică.

4.    Combaterea insomniei, a depresiei şi creşterea vitalităţii – câteva dintre efectele pozitive ale mişcării fizice

Conform unui studiu realizat la NorthWestern University, exerciţiile aerobice regulate au îmbunătăţit calitatea somnului, starea de spirit, dar şi nivelul de energiei al adulţilor de vârstă mijlocie. Studiul a inclus 23 de adulţi sedentari, în special femei, cu vârsta mai mare de 55 de ani, care se confruntau de mai mult timp cu insomnie şi cu letargie în timpul zilei. Grupul care a făcut sport moderat timp de 20 de minute de 4 ori pe săptămână sau 30-40 de minute de 4 ori pe saptaana, timp de 16 săptămâni a raportat mai puţine dificultăţi în a adormi şi mai multă energie în timpul zilei. Participanţii la studiu au mers pe jos, au lucrat la bicicleta staţionară sau banda de alergat, practicând efortul fizic la 75% din rata cardiacă maximă.

5.    Exerciţiile aerobice, indicate în combaterea insomniei

Atât exerciţiile aerobice, cât şi cele anaerobice prezintă anumite beneficii în privinţa calităţii somnului. Cu toate astea, exerciţiile aerobice sunt de preferat întrucât cresc cantitatea de oxigen din sânge. Aşadar, ori de câte ori vrei să îţi tratezi natural şi eficient insomnia, mergi pe jos, înoată, mergi pe bicicletă, dansează sau lucrează la aparatele cardio.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare