Exerciţii fizice sau Sudoku? – Află varianta câştigătoare pentru o minte activă şi tânără

Exerciţii fizice sau Sudoku? – Află varianta câştigătoare pentru o minte activă şi tânără

Mult timp s-a crezut că activităţi precum rezolvarea unui joc Sudoku, a unui puzzle sau cititul menţin creierul sănătos, alert şi eficient, împiedicând apariţia bolilor mentale. Studii recente, însă, vin să stârnească ceva controverse cu privire la această convingere.

Sport în fiecare săptămână – mai puţine riscuri de deteriorare la nivelul creierului


În ultimul timp, mai multe cercetări au relevat faptul că secretul unei minţi agere şi sănătoase sunt exerciţiile fizice regulate. Astfel, primul studiu realizat la Universitatea din Edinburgh si citat de site-ul CTV News a avut în vedere 638 de participanţi născuţi în anul 1936. Aceştia au participat la un sondaj pe termen lung, sondaj supervizat de Centre of Cognitive Ageing and Cognitive Epidemiology.

Unul dintre punctele avute în vedere pe parcursul cercetării a fost micşorarea creierului odată cu înaintarea în vârstă. Acest fenomen apare deseori la persoanele cu probleme de memorie, gândire, dar şi la cei care prezintă diverse forme de demenţă.

În cadrul studiului, s-a luat în considerare practicarea exerciţiilor fizice regulate, dar şi a unor activităţi casnice, cititul, rezolvarea puzzle-urilor, Sudoku etc. Ei bine, rezultatele studiului publicate în revista de specialitate Neurology arată faptul că persoanele care au făcut sport în fiecare săptămână au avut mai puţine semnale de deteriorare la nivelul creierului. Se pare că exerciţiile fizice acţionează precum un protector la nivelul minţii, păstrând-o alertă şi eficientă.

Exerciţiile fizice – efect de anti îmbătrânire la nivelul celulelor creierului


Şi specialiştii de la MacMaster University sunt convinşi că exerciţiile fizice au un afect de anti îmbătrânire asupra creierului nostru. Spre deosebire de prima cercetare, aceasta a studiat efectele sportului din perspectiva neuromusculară şi neurometabolică. Atunci când facem sport, mai mult sânge este pompat spre creier deci şi mai mult oxigen şi substanţe nutritive. Astfel, sportul protejează celulele împotriva deteriorării ce apare odată cu înaintarea în vârstă.

Când prea mult sport devine dăunător?


Cum mai multe astfel de concluzii au fost emise de către specialişti, s-a avut în vedere şi cât de mult sport este benefic pentru sănătatea noastră mentală. Aşadar, între 2.3 -7.5 ore de sport pe săptămână sunt suficiente şi recomandate pentru a înregistra un efect pozitiv. Atunci când această limită este depăşită, studiul publicat în revista Preventive Medicine arată că efectele sportului vor fi negative. 

Studiul respectiv este primul care susţine că prea mult sport poate afecta negativ sănătatea mentală, însă necesită încă multe alte date pentru a determina cu exactitatea procesele prin care se ajunge la rezultatele înregistrate şi date publicităţii.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare