Emisfera cerebrală dominantă – care îţi sunt atuurile şi cum să îţi echilibrezi capacităţile

Emisfera cerebrală dominantă – care îţi sunt atuurile şi cum să îţi echilibrezi capacităţile

Creierul nostru este format din trei părţi principale - partea anterioară, medie şi cea posterioară. Creierul anterior este împărţit în două emisfere cerebrale, unite la bază. Interesant este faptul că fiecare dintre aceste emisfere deţine funcţiile şi capacităţile ei distincte. O persoană are o singură emisferă cerebrală dominantă, ceea ce o şi predispune către anumite abilităţi. Încă de la vârsta de 2 ani, începem să acţionăm pe baza acestei emisfere cerebrale dominante. În plus, este necesar să ne valorificăm la maxim tocmai acele atuuri pentru care avem deja abilităţi înnăscute.

Testele pentru stabilirea emisferei cerebrale dominante trec la un alt nivel


Pentru a şti mai multe despre noi înşine, este indicat să aflăm care ne este emisfera predominantă. Cum emisfera cerebrală dreaptă controlează partea stângă a corpului, iar emisfera cerebrală stângă pe cea dreaptă, se crede că majoritatea persoanelor stângace au predominantă emisfera cerebrală dreaptă şi invers.

Majoritatea testelor care au ca scop stabilirea emisferei dominante se bazează mai mult pe chestionare. De curând, însă, un studiu efectuat la Henry Ford Hospital din Detroit, publicat în Jama Otalaryngology-Head & Neck Surgery a demonstrat că majoritatea persoanelor care ţin telefonul mobil la urechea stângă au dominantă emisfera dreaptă, iar persoanele care ţin telefonul mai mult la urechea dreaptă au dominantă emisfera stânga. E drept că doar acest studiu nu este suficient, însă reprezintă un pas înainte.

Emisfera cerebrală stângă si exerciţii pentru dezvoltarea ei


Logica, disciplina, deducţia logică, atenţia la detalii sunt toate concepte asumate mult mai uşor de către cei cu emisfera cerebrală stângă dominantă. Numeroşi doctori, ingineri, matematicieni sau avocaţi se încadrează aici.

Dacă te situezi de partea cealaltă a axei şi simţi că trebuie să îţi lucrezi mai mult această emisferă, completează puzzle-uri, rezolvă probleme de matematică sau de logică etc.

Emisfera cerebrală dreaptă si exerciţii recomandate

Majoritatea artiştilor, muzicienilor, inventatorilor sau scriitorilor au dominantă emisfera dreaptă. Aceasta este responsabilă pentru creativitate, spontaneitate, intuiţie, persoanele din această categorie find deseori flexibile, cu simţul umorului, uneori emotive, atraşi de misticism, dar şi de diverse tipuri de sport.
 
Lucrează-ţi emisfera cerebrală dreaptă prin stimularea creativităţii: jocuri vizuale sau de memorie, află mai multe despre arta Origami, du-te la lecţii de pian sau alt instrument, încearcă să compui dacă tu crezi că ai talent şi dezvoltă-ţi limbajul şi vocabularul prin divere enumerări sau metafore mai sofisticate.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare

Ce spun ceilalti

  • Robert
    Robert 24.10.2013 17:38

    M-a ajutat foarte mult acest sait felicitari

  • George Catalin
    George Catalin 08.07.2013 00:07

    Foarte util articolul. Felicitari, Marina Rasnoveanu!