Cum să prevenim demenţa şi tulburările cognitive - Studiu

Cum să prevenim demenţa şi tulburările cognitive - Studiu

Două studii recente publicate în revistele de specialitate şi citate de site-ul Orlando Sentinel demonstrează că avem doi aliaţi importanţi în lupta contra demenţei şi a altor tulburări cognitive. Chiar dacă ai fi crezut că alimentaţia sau unele suplimente şi medicamente se situează în top, afla că cercetătorii au ajuns la alte concluzii.

30 de minute de sport, de trei ori pe săptămână scade riscul apariţiei demenţei cu 40%

Pimul studiu publicat în American Heart Association Journal Stroke a demonstrat că un antrenament de 30 de minute de exerciţii fizice, de trei ori pe săptămână are un impact benefic asupra sănătăţii creierului. Astfel, riscurile dezvoltării demenţei vasculare la persoanele mai în vârstă scad cu aproximativ 40%. Pe de altă parte, exerciţiile fizice scad şi probabilitatea de apariţie a altor tipuri de tulburări cognitive.

Efectele benefice ale sportului apar indiferent de vârstă, educaţie sau alte antrecedente precum accident vascular cerebral şi diabet. Ba mai mult, rezultatele acestui studiu sunt importante şi pentru persoanele cu risc mare de hipertensiune arterială, infarct sau diabet zaharat, ajutându-i într-un posibil plan de întreţinere şi prevenire.

Cafeaua, un protector inedit împotriva demenţei şi a bolilor neurodegenerative

Al doilea studiu a fost publicat în ediţia de noiembrie The Journal of Nuclear Medicine şi arată că demenţa poate fi prevenită prin consumul regulat de cafea. Cofeina a fost şi este o substanţă controversată, însă cercetările recente demonstreaz ă totuşi că prezintă mai multe avantaje decât dezavantaje.

Cercetătorii implicaţi în studiu au afirmat că consumul a 3-5 ceşti de cafea pe zi, la adulţi, reduce demenţa ce poate apărea mai târziu. De altfel, cofeina protejează şi împotriva unor boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

Cum cafeaua este cea mai consumată substanţă psihoactivă din lume, iar exerciţiile fizice oferă multe alte beneficii, combinaţia aceasta poate fi cea câştigătoare şi în privinţa prevenţiei demenţei la o vârstă înaintată.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare