Computer + Sport = Memorie mai bună

Computer + Sport = Memorie mai bună

Poate nu ne-am fi gândit niciodată că activitatea pe care o desfăşurăm la computer poate fi benefică stării generale de sănătate. Iată, însă, că un studiu realizat recent la Mayo Clinic, în Arizona demonstrează că lucrul la computer combinat cu un program regulat de exerciţii fizice moderate protejează împotriva declinului cognitiv asociat vârstei, contribuie la o memorie mai bună şi îmbunătăţeşte activitatea mentală.

Rezultatele studiului au fost făcute publice în ediţia de Mai, 2012 a revistei Mayo Clinic Proceedings, iar cercetătorii implicaţi cred că acesta e doar începutul mai multor studii având ca subiect activitatea la computer asociată efortului fizic regulat.

Sport de 5 ori pe săptămână şi lucrul regulat la computer – sănătate fizică şi mentală

Cel puţin, asta susţine Dr. Yonas E. Geda, cel care a condus studiul realizat la  prestigioasa clinică din Statele Unite ale Americii. Chiar dacă şi o singură şedinţă de sport pe săptămână poate fi benefică, avantajele acestei asocieri computer-sport sunt cu mult mai mari atunci când facem mişcare de 5, 6 ori pe săptămână. Studiul ale cărui concluzii au fost publicate recent are, însă, şi anumite necunoscute, cum ar fi: cât timp ar trebui să petrecem la computer, ce activităţi mentale sunt benefice într-adevăr, eventuale dezavantaje ale folosirii computerului etc. Se presupune, însă, ca toţi aceşti factori vor fi determinaţi într-un viitor apropiat.

Cum a decurs studiul şi care au fost concluziile echipei de cercetători?

926 de subiecţi, cu vârste cuprinse între 70 şi 93 de ani au fost intervievaţi cu privire la frecvenţa cu care au realizat activităţi mentale şi fizice în ultimul an. Răspunsurile oferite în formulare au fost corelate apoi cu abilităţile lor cognitive. După compararea acestor coordonate, cercetătorii au ajuns la concluzia că, printre participanţii care nu făceau mişcare fizică regulată şi nici nu foloseau un computer, 20.1% dintre ei erau normali din punct de vedere al capacităţilor cognitive, în vreme ce un procent de 37,8% prezenta semne de deteriorare uşoară a activităţii cognitive (Mild Cognitive Impairment – MCI), o afecţiune situată undeva între pierderile de memorie specifice şi normale vârstei şi boala Alzheimer.

De cealaltă parte, în rândul persoanelor care făceau sport şi foloseau şi computerul, 36% erau normali din punct de vedere al funcţiilor cognitive, în vreme ce doar 18,3% prezentau semne ale MCI.

Totuşi, cercetătorii nu au putut explica de ce tocmai această combinaţie computer-sport este una câştigătoare. Se presupune, însă, ca exerciţiile fizice ne ajută să avem o sănătate mai bună, prin asta înţelegând atât sănătate fizică, cât şi mentală. Conexiunile între neuroni, stimularea mentală se realizează mai bine şi mai repede atunci când forma fizică a corpului nostru este una foarte bună, dar şi atunci când ne antrenăm mintea prin diverse activităţi cognitive realizate la calculator.

Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă încearcă să găsească o corelaţie între avantajele sportului asupra minţii noastre, însă este o premieră atunci când vorbim despre activitatea realizată la computer ca factor determinant în acest proces.

Un studiu efectuat la Universitatea din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii a arătat că practicarea unui sport precum joggingul timp de 30 de minute pe zi ajută la o mai bună funcţionare a capacităţilor noastre cognitive.

De asemenea, un alt studiu realizat la Rice University din Ohio University a demonstrat faptul că exerciţiile aerobe, practicate regulat, duc la o creştere a mărimii hipocampusului (o parte a creierului nostru, care controlează memoria, învăţarea sau emoţia) cu cel puţin 2%.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare