Top 5 afecţiuni care pot fi vindecate prin sport

Top 5 afecţiuni care pot fi vindecate prin sport

Sportul contribuie la o îmbunătăţire semnificativă a stării noastre de sănătate. De multe ori, asociem această informaţie mai mult cu starea de bine sau cu un tonus ridicat. În ciuda acestei păreri, mişcarea fizică nu doar că ne face mai activi şi energici, ci şi contribuie efectiv la ameliorarea sau chiar tratarea unor afecţiuni serioase. Consilierea specializată este primordială, însă nu trebuie să uităm că toate efectele benefice ale sportului pot duce la vindecarea anumitor boli.

Conform site-ului www.ranker.com, vindecarea sau ţinerea sub control a multor afecţiuni depind în mare parte de cât de activi suntem. Aşadar, iată mai jos câteva dintre cele mai importante astfel de afecţiuni, tratabile prin sport:

1.    Tendinita Ahileană
Tendonul lui Ahile este cel mai mare şi rezistent tendon din întregul organism, făcând legătura dintre muşchii gambei şi picior. Tendinita Ahileană este o afecţiune inflamatorie, cauzată de suprasolicitare fizică, fiind mai întâlnită în rândul atleţilor şi a persoanelor de vârsta a doua şi a treia. Pe lângă compresele cu gheaţă pentru a reduce umflătura şi durerea şi administrarea de medicamente antiinflamatoare, exerciţiile fizice alături de un terapeut sunt deosebit de importante pentru vindecarea afecţiunii, reprezentând singura soluţie pentru creşterea treptată a rezistenţei tendonului.

2.    Ateroscleroza
Ateroscleroza survine ca urmare a mai multor modificări a arterelor inimii, cum ar fi, de exemplu, depunerile de grăsimi, săruri de calciu, transformări care în timp duc la aterom, boli ischemice sau tromboze. Pacientul începe să aibă simptome târziu, iar tratamentul este unul destul de anevoios, având în vedere că medicamentele recomandate sunt doar parţial eficiente. Astfel, dieta alimentară, stilul de viaţă şi mişcarea fizică au roluri egale în vindecarea acestei afecţiuni. Specialiştii susţin că sedentarismul poate chiar agrava ateroscleroza, îndemnându-i pe pacienţi să facă mişcare moderată în fiecare zi.

3.    Dermatomiozita
O boală inflamatorie a muşchilor striaţi şi a pielii, dermatomiozita este considerată o boală rară, ce se întâlneşte de două ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Simptomele bolii sunt slăbiciune în muşchi şi o iritaţie a pielii mai ales în zone precum nas, obraji, frunte, trunchi şi braţe. Deşi teoretic boala nu are vindecare, se pare că un program specializat de exerciţii fizice poate îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii. Printre exerciţiile recomandate se numără şi exerciţiile isometrice, aerobicul, ridicările de greutăţi sau stretchingul.

4. Diabetul zaharat
Diabetul zaharat, una dintre cele mai răspândite boli cronice, afectează aproximativ 1.500.000 de români. Atunci când corpul nu produce suficientă insulină sau nu răspunde la insulina produsă, se înregistrează un nivel mare zahăr în sânge. Foame excesivă, sete, poliurie, scădere în greutate, oboseală, stare de rău sunt doar câteva dintre semnalele de alarmă, atunci când boala nu este asimptomatică. Nici diabetul nu poate fi vindecat, ci doar ţinut sub control cu medicaţia necesară, dar mai ales prin dietă şi exerciţii fizice. 

5. Scolioza
Scolioza este un tip de deformare a coloanei vertebrale, caracterizată printr-o curbură laterală a coloanei, la dreapta sau la stânga. În majoritatea cazurilor, scolioza nu este severă, nu prezintă simptome supărătoare şi poate fi corectată cu succes prin gimnastică recuperatorie şi exerciţii fizice care tonifiază musculatura spatelui. În acest sens, exerciţiile cu bastonul, cu mingea medicinală, exerciţiile cu greutăţi sau cele la spalier sunt cele mai recomandate.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare