Tai Chi şi antrenamentul cu greutăţi ameliorează simptomele bolii Parkinson

Tai Chi şi antrenamentul cu greutăţi ameliorează simptomele bolii Parkinson

Este binecunoscut faptul că sportul contribuie la îmbunătăţirea stării noastre de sănătate, ameliorând sau prevenind unele afecţiuni. Cercetătorii derulează permanent studii pentru a stabili cum acţionează mişcarea fizică regulată asupra anumitor boli.

Rezultatele unor studii făcute publice recent în New England Journal of Medicine şi in cadrul Academiei Americane de Neurologie au arătat în mod clar cum antrenamentul Tai Chi şi ridicarea de greutăţi pot ameliora în timp simptomele acuzate de pacienţii diagnosticaţi cu maladia Parkinson.

Boala Parkinson este o afecţiune degenerativă ce afectează aproximativ 1% din persoanele cu vârsta de peste 65 ani, incidenţa afecţiunii fiind de 1,5 ori mai mare la bărbaţi decât la femei. Boala Parkinson apare în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Zona afectată este cea responsabilă cu controlul mişcărilor, astfel încât simptomele cele mai întâlnite sunt mers îngreunat, mişcări greoaie, sacadate, incontrolabile, tremor, instabilitate etc.

Potrivit cbsnews.com, primul studiu a avut ca subiecţi 195 de persoane cu simptome uşoare şi moderate ale acestei boli. Echipa de cercetători a împărţit voluntarii în trei grupe: prima grupă a practicat Tai Chi, a doua exerciţii cu greutăţi, iar a treia stretching. Toate tipurile de activităţi au fost realizate timp de o oră, de două ori pe săptămână.

După doar 6 luni, specialiştii au înregistrat primele concluzii: se pare că cele mai mari progrese le-au avut cei care practicaseră Tai Chi, fiind capabili să se aplece înainte şi înapoi fără a ezita, să îşi direcţioneze mai bine mişcările, să facă paşi mai mari şi să îşi menţină mai bine echilibrul, evitând astfel căzăturile, principala cauză de spitalizare a persoanelor cu Parkinson.

Poate nu întâmplător antrenamentul Tai Chi a dat cele mai bune rezultate, dacă ţinem cont că acest tip de mişcare este unul mind-body, un sport complet pentru spirit, trup şi minte, care se axează pe echilibru, mişcări lente, dar intense şi pe o bună coordonare între partea fizică a corpului şi cea mentală.

Şi antrenamentul cu greutăţi reprezintă o modalitate de a îmbunătăţi anumite manifestări ale bolii, arată un studiu realizat de Asociaţia Americană de Neurologie. O rezistenţă şi un echilibru mai bun, reducerea tremorului şi a rigidităţii mişcărilor sunt toate beneficii ale antrenamentului cu greutăţi de două ori pe săptămână.

Dacă ar fi să facem o comparaţie între cele două tipuri de mişcare menţionate, se pare că antrenamentul Tai Chi este recomandat cu precădere celor cu probleme de echilibru, în timp ce antrenamentul cu greutăţi poate fi mai eficient în aspecte ce ţin de mobilitate, rigiditate etc.

Bineînţeles, studiile desfăşurate până acum nu sunt suficiente pentru a trasa concluzii clare, oficiale şi general valabile, însă este cert faptul că sportul ajută foarte mult la protejarea neuronilor, la ameliorarea unor simptome şi la menţinerea unei stări generale, fizice şi psihice, mai bune.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare