Studiu: Exerciţiile fizice schimbă percepţia asupra banilor
Te plângi mereu că nu ai suficiente resurse financiare? Oricât de mult câştigi, ţi se pare că nu îţi ajung banii şi te cramponezi de cea mai mică sumă pierdută? Ei bine, de astăzi poţi să îţi tratezi “dependenţa” de bani printr-o formă inedită: antrenamentele fizice.
Dacă până acum ştiam că sportul ne ajută să slăbim, să ne menţinem tonusul şi silueta de invidiat şi să ţinem la distanţă numeroase probleme de sănătate, iată că exerciţiile fizice mai au o altă calitate minune.
Conform unui studiu realizat la Universitatea din Berlin şi citat de site-ul Counsel Heal, practicarea mişcării fizice în mod regulat ar putea duce la reducerea aşteptării recompenselor financiare substanţiale. Aşteptările prea mari apar în urma unui nivel scăzut de dopamină, o substanţă secretată de creier. Se pare că sportul contribuie la creşterea nivelului de dopamină, persoanele active bucurându-se de viaţă fără a mai condiţiona fericirea de anumite sume de bani.
În cadrul studiului mai sus amintit, cercetătorii şi-au ales voluntarii din rândul sedentarilor, dar şi din rândul persoanelor care obişnuiau să facă sport în mod regulat. Participanţilor la studiu li s-a cerut să facă mişcare timp de 30 de minute: un grup, exerciţii intense pe banda de alergat, celălalt grup un fel de “exerciţii placebo”, şi anume exerciţii de stretching.
După activitate, voluntarii au fost rugaţi să joace un joc de îndemânare şi rapiditate, având o miză financiară. Astfel, ei puteau pierde 1 dolar pentru fiecare răspuns greşit. La final, s-a constatat că dorinţa de câştiga bani sau părerea de rău atunci când au pierdut o sumă mai mare de bani nu a fost înregistrată nici în cadrul primului grup, nici în celui de-al doilea.
De fapt, oamenii de ştiinţă au găsit de mai mult timp dovezi care atestă faptul că exerciţiile fizice schimba percepţia asupra unor lucruri. De exemplu, alte două studii au arătat că oamenii care fac sport dimineaţa nu mai au acelaşi apetit ca al celor care nu fac sport sau că după un antrenament intens de 45 de minute, pofta de mâncare şi interesul pentru anumite produse au scăzut considerabil.
Aşadar, foloseşte toate atuurile sportului în folosul tău şi fă mişcare pentru a fi mai fericit, necondiţionat de niciun alt factor. Cine ştie, poate tocmai această detaşare este asul din mânecă al oamenilor de succes.
un articol de Marina Rasnoveanu