Sporturile de iarnă: tips& and tricks pentru siguranţa ta

De câteva săptămâni a început deja sezonul sporturilor de iarnă. Pârtiile şi patinoarele s-au deschis, iar evenimentele organizate în staţiunile montane sunt intens promovate în această perioadă a anului. Ştim cu toţii cât de relaxante şi benefice organismului nostru sunt sporturi precum snowboardingul, patinajul, schiatul sau chiar datul cu sania. Cu toate astea, acest gen de activităţi implică un anumit grad de risc.
Avem la dispoziţie numeroase metode pentru a reduce acest risc şi a ne bucura în voie de sporturile de iarnă. Cum acestea sunt printre cele mai distractive activităţi fizice, cu siguranţă nu ţi-ai dori ca o accidentare să te ţină departe de minunile zăpezii în acest an.
Aşadar, citeşte mai jos câteva tips&tricks la care ar trebui să te gândeşti înainte de a te aventura pe pârtie sau de a pleca în căutarea unui echipament potrivit:
1. Pe lângă virozele “de dezon”, accidentările se află şi ele în topul riscurilor din această perioadă. Tocmai de aceea, încălzirea joacă un rol esenţial în contextul siguranţei noastre atunci când practicăm un sport precum snowboarding, schi, hochey sau patinaj. Dacă nu vei acorda încălzirii importanţa cuvenită, corpul tău nu va fi pregătit pentru efort şi nu se va adapta în totalitate condiţiilor meteo. Rezultatul? Febră musculară, dureri la nivelul muşchilor şi chiar accidentări mai grave.
Aşadar, ţine minte că încălzirea ar trebui să dureze aproximativ 15-20 de minute: jogging, alergare, exerciţii aerobice sau de stretching. De exemplu, înainte de a schia, execută 10-15 genuflexiuni, iar înainte de a patina, 10-15 fandări. Aceste sporturi solicită cu precădere partea inferioară a corpului şi încheieturilem, aşa că organismul trebuie pregătit în prealabil.
2. Asigură-te că eşti familiar cu zona de schi. De asemenea, nu schia în afara zonelor marcate. Doar astfel vei evita eventualele pericole. Supraveghează-ţi copiii atunci când se dau cu sania şi nu le permite să se aventureze în apropierea şoselelor sau a râpelor.
3. Poartă echipament special, adecvat sportului şi anotimpului în care ne aflăm! Cască pentru protecţia capului, încălţăminte izolată cu talpa antiderapantă, îmbrăcăminte lejeră care să nu te strângă – toate sunt imperios necesare. Cum extremităţile sunt cel mai predispuse la degerături, iar la nivelul capului se pierde aproximativ 30% din căldura corpului, nu uita nici de mănuşi şi căciulă!
4. Dacă până acum ai fost sedentar, sporturile de iarnă ar putea fi prea solicitante pentru tine. De ce spunem asta? Ei bine, snowboardingul de pildă cere o rezistenţă fizică solidă şi un echilibru de invidiat, solicitând încheieturile şi muşchii din partea inferioară a corpului. Pentru a putea schia în condiţii optime trebuie ca sistemul cardiovascular şi cel respirator să funcţioneze foarte bine, echilibrul, flexibilitatea şi rezistenţa corpului fiind şi ele deosebit de importante.
Aşadar, fie te pregăteşti din timp şi treptat pentru un asemenea efort, fie îţi însoţeşti prietenii pe pârtie, dar nu te aventurezi singur şi rămâi doar la stadiul “basic”.
5. Evită consumul de alcool fiindcă alcoolul duce la dilatarea vaselor de sânge, la pierderea rapidă a căldurii, crescând riscul de hipotermie.
6. Alimentează-te şi hidratează-te corespunzător! Optează pentru mâncarea sănătoasă: sandwichuri preparate de acasă, batoane de cereale integrale, sucuri de fructe naturale şi un baton de ciocolată pentru mai multă energie.
un articol de Marina Rasnoveanu