Sportul pentru câini - 7 reguli împotriva sedentarismului

Sportul pentru câini - 7 reguli împotriva sedentarismului

Sportul este important nu doar pentru oameni, ci şi pentru animale, îndeosebi pentru câini. Lipsa condiţiei fizice sau sedentarismul pot duce şi în cazul patrupedelor la depozite de grăsime, obezitate sau alte probleme de acest gen. Tocmai de aceea este necesar să ştim cum să ne antrenăm câinii, cum să le întreţinem condiţia fizică atât prin alimentaţie, cât mai ales prin mişcare fizică.

Citeşte mai jos câteva dintre cele mai importante recomandări în acest sens:

•    În general, un câine ar trebui să facă mişcare de aproximativ 3 ori pe zi. Prin asta înţelegem o plimbare de cel puţin 20 de minute. Există, bineînţeles, şi excepţii: câinele se confruntă cu afecţiuni mai grave, cum ar fi artrita. În aceste situaţii, poţi alege alte forme de mişcare sau relaxare, înotul sau hidroterapia fiind două dintre cele mai bune soluţii.

•    Plimbarea de fiecare zi îl ajută să fie mai sănătos, mai fericit, să slăbească sau să îşi păstreze greutatea constantă. Asta doar dacă îţi plimbi câinele regulat, în fiecare zi. Nu te gândi că vei recupera la sfârşitul săptămânii, pentru că un asemenea obicei îl poate suprasolicita, afectându-l negativ.

•    Pe lângă calitatea lor de companion, câinii au în funcţie de rasă alte caracteristici şi abilităţi. De exemplu, Retrieverii sunt deci buni înotători, Boxerii şi câinii de vânătoare au un simţ al mirosului mai bine dezvoltat, câinii din rasa Border Collie sunt foarte inteligenţi, agili şi rapizi etc. Aşadar, documentează-te înainte de a-ţi lua un câine sau înainte de a vedea ce tip de mişcare (moderată sau intesivă) i se potriveşte. De asemenea, dacă ştii că eşti o persoană sedentară, nu îţi lua un câine foarte activ, care nu se poate adapta unei vieţi chiar şi parţial sedentară.

•    Tocmai pentru a-i creşte rezistenţa şi testa aceste abilităţi înnăscute, este bine să îi creezi câinelui tău un program de mişcare: să meargă sau să alerge pe diverse tipuri de suprafeţe (nisip, buşteni, iarbă etc), foloseşte obstacole, scări sau plimbă-te cu bicicleta tocmai pentru ca el să facă un efort suplimentar. Astfel, câinele tău va fi nevoit să îşi depăşească un pic limitele: să se târască, să îşi folosescă inteligenţa, echilibrul, să sară etc.

•    Fii atent la accesoriile pe care le foloseşti! Jucăriile, mingile sau discurile nu trebuie să fie ascuţite sau prea subţiri pentru a nu exista riscul unor accidentări.

•    Dacă îţi permiţi, ar fi ideal să îţi duci câinele la un dresaj profesional, întrucât un instructor specializat poate şti cum să îl testeze, să îi afle limitele şi abilităţile.

•    Ţine cont şi de vârsta căţelului tău: câinii mai tineri, deşi mai rezistenţi, nu au aceeaşi agilitate şi aceeaşi capacitate de concentrare, în timp ce câinilor bătrâni le lipseşte rezistenţa fizică.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare