Sportul la masculin: beneficiile exerciţiilor fizice asupra bărbaţilor

Sportul la masculin: beneficiile exerciţiilor fizice asupra bărbaţilor

Sportul are un impact pozitiv atât asupra femeilor, cât şi asupra bărbaţilor. Studiile au arătat, însă, că mişcarea fizică stimulează diferit organismul acestora, unele beneficii fiind comune, altele particulare. De asemenea, bărbaţii şi femeile optează pentru un antrenament sportiv regulat din motive diferite: bărbaţii sunt motivaţi cu precădere de latura competiţională a sporturilor, practicând sport pentru a fi în formă, în vreme ce femeile sunt atrase mai mult de socializare, alegând sportul în grupuri organizate, iar motivaţia principală este aceea de a arăta mai bine şi de a scăpa de stres. 

Cum despre avantajele mişcării fizice asupra femeilor şi despre individualizarea antrenamentului acestora am vorbit într-un articol precedent, este timpul să trecem în revistă şi beneficiile sportului asupra bărbaţilor:

1.    Sportul reduce nivelul de colesterol, al trigliceridelor, scade tensiunea arterială, reducând riscul apariţiei infarctului şi a bolilor de inimă.
Avantaje comune, am putea spune, dacă luăm în considerare faptul că orice formă de sport îmbunătăţeşte activitatea sistemului cardiovascular.

2.    Mişcarea fizică regulată reduce inflamaţia la bărbaţi, arată diverse studii. Proteina C-reactivă sau alţi markeri responsabili cu evidenţierea anumitor inflamaţii scad considerabil la bărbaţii care fac sport în mod regulat. Acest fapt a a fost relatat în cadrul unui studiu al clinicii Mayo, arătându-se, de asemenea, că riscul de diabet scade considerabil la bărbaţii care fac mişcare fizică moderată, în mod regulat.

3.    Riscurile apariţiei cancerului de colon scad cu 30-40% la bărbaţii care fac exerciţii intense, în fiecare zi. Cancerul de colon apare mult mai frecvent la bărbaţi, oamenii de ştiinţă de la Cancer Research Center intervievând 102 subiecţi bărbaţi şi 100 voluntari femei. La final, s-a ajuns la concluzia că bărbaţii activi din punct de vedere fizic prezentau mai puţine riscuri de a dezvolta cancer de colon, la un moment dat.

4.    30 de minute de mers pe jos, pe zi reduc considerabil riscul apariţiei disfuncţiilor erectile şi îmbunătăţesc viaţa sexuală a bărbaţilor obezi, de vârstă mijlocie, care s-au mai confruntat şi în trecut cu probleme erectile. 

5.    Exerciţiile Kegel – potrivite şi pentru bărbaţi. Acest tip de exerciţii cresc rezistenţa muşchilor pelvieni, prevenind sau controlând incontinenta urinara la bărbaţi, îmbunătăţind tototdata performanţele sexuale. Exerciţiile Kegel reprezintă, de fapt, contractarea şi relaxarea muşchilor pelvieni. Contractă 1-2 secunde, relaxează 1-2 secunde, repetă câte 10 serii, de aproximativ 10 ori pe zi.

6.    Ridicările de greutăţi – antrenament pentru întreg corpul şi un exerciţiu eficient pentru o viaţă sexuală activă.
Exerciţiile cu gantere sau orice alt fel de greutăţi facilitează producerea testosteronului, asigurând astfel de o viaţă sexuală activă. De asemenea, acest tip de mişcare lucrează muşchii abdominali, umerii, scăzând riscul accidentărilor. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare