Scapă de gripă şi creşte-ţi imunitatea prin sport!
Virozele şi gripele de sezon şi-au făcut deja apariţia. Până acum, toamna a fost blândă, dar oscilaţiile de temperatură au dat ceva bătăi de cap persoanelor mai sensibile. Meteorologii susţin că ne aşteaptă o iarnă destul de grea, iar asta ar trebui să ne determine să luăm măsurile necesare încă de pe acum. Simţi că organismul tău nu este pregătit să facă faţă avalanşei de viroze? Ştii că nu ţi-ai adaptat încă alimentaţia noilor “norme” impuse de anotimpul rece? Ei bine, cel mai înţelept ar fi să descoperi metodele prin care poţi creşte în mod natural imunitatea corpului tău.
Pe lângă rezervele de vitamina C, echinaceea sau ceaiurile bogate în antioxidanţi, un aliat de încredere în lupta contra răcelii este sportul. Vei avea parte de doze considerabile de optimism şi bună dispoziţie, dar asta nu e tot. Citeşte mai jos de ce este important să faci sport în această perioadă:
1. Exerciţiile fizice moderate ţin departe gripa şi infecţiile
Sportul îţi îmbunătăţeşte imunitatea, ajutându-te să lupţi împotriva răcelilor sau diverselor infecţii. Dacă totuşi nu vei putea scăpa de viruşi, sportul te va ajuta să îţi revii mai repede, forma contractata fiind mai puţin agresivă.
2. Practică Tai Chi sau Pilates de trei ori pe săptămână
Atât Tai Chi, cât şi Pilates implică mişcare fizică, dar şi tehnici de respiraţie şi meditaţie. Aceasta poate fi combinaţia câştigătoare pentru sistemul tău imunitar, întrucât cercetătorii au demonstrat că astfel se diminuează secreţia de catecolamină, un neurotransmiţător ce reduce capacitatea organismului de a se apăra.
3. Sportul accelerează ritmul bătăilor inimii
Ori de câte ori facem efort fizic, ritmul cardiac creşte, ceea ce face ca celulele albe să circule mult mai repede în corp. Astfel, sistemul nostru imunitar reacţionează mai repede şi mai eficient în lupta contra potenţialilor viruşi sau agenţi dăunători.
4. Mişcarea fizică regulată creşte şi frecvenţa respiraţiei
Prin respiraţia alertă, expirăm mai multe toxine şi substanţe nocive, reţinute în plămâni. Acestea favorizează apariţia virozelor. In plus, printr-o respiraţie alertă şi prin creşterea ritmului cardiac, transpirăm mai mult, o altă modalitate prin care eliminăm toxine.
5. Prin sport, temperatura corpului creşte
Febra este prima modalitate a organismului nostru de a lupta cu infecţiile. Ei bine, atunci când temperatura creşte natural, prin sport, scade posibilitatea ca viruşii să supravieţuiască.
6. Ţine seama şi de “sindromul antrenamentului exagerat”
Sindromul supra antrenamentului poate fi una dintre cauzele unui sistem imunitar slăbit. Deşi apare îndeosebi la sportivii de performanţă, fii precaut atunci când decizi să faci sport pentru sănătate. Adaptează programul sportiv la capacităţile tale şi oferă timp corpului tău pentru a-şi reveni după vizitele la sală. Cel mai prudent ar fi să optezi pentru exerciţii moderate ca intensitate şi dificultate.
Sistemul imunitar reprezintă de fapt reflectarea stilului nostru de viaţă. Cel puţin în aceste câteva luni, încearcă să reduci nivelul de stres, dar şi numărul ţigărilor, controlează-ţi tensiunea arterială şi adoptă o dietă bogată în fructe, legume şi grăsimi nesaturate. Dacă te-am convins cu privire la beneficiile sportului asupra sistemului imunitar, e clar. Gripa nu îţi va da dureri de cap iarna aceasta.
un articol de Marina Râşnoveanu
Ce spun ceilalti
Perfect adevarat!In fiecare toamna si primavara eram o saptamana cu febra si o luna cu nasul infundat.De 6 ani alerg la 2-3 zile cate 3-4 km indiferent de temperatura si conditii meteo si nu mai stiu ce inseamna boala... Faceti sport!