Săriturile la trambulină – cele mai bune exerciţii inventate de om
Deseori, uităm că mişcarea fizică ar trebui să fie o activitate relaxantă, care să ne deconecteze de la stresul zilnic. Punem prea mult preţ pe tonifiere sau modelare, considerând că doar exerciţiile intense şi grele sunt cele care vor da rezultatele cele mai rapide şi vizibile.
Astfel, ajungem să beneficiem doar pe jumătate de efectele pozitive ale sportului. Din ce în ce mai mulţi specialişti cred că exerciţiile fizice trebuie integrate în programul nostru obişnuit fără a le percepe ca pe o povară. Indiferent de ceea ce credeai până acum, sunt destule antrenamente eficiente şi distractive în acelaşi timp.
Săriturile la trambulină reprezintă un astfel de exemplu. Mai mult decât o joacă de copii, află că ele sunt numite de către specialişti “cele mai eficiente exerciţii inventate de om”. Un bonus ceva mai inedit îl constituie zâmbetul ce devine, parcă, o constantă a acestui antrenament.
Antrenament aerobic şi pliometric, cu multiple beneficii pentru sănătate
Atât exerciţii aerobice, cât şi exerciţii pliometrice, săriturile la trambulină îmbunătăţesc funcţionarea sistemului limfatic şi a celui cardiovascular, în timp ce cresc forţa şi rezistenţa muşchilor. În doar 10 minute de sărituri, muşchii vor atinge forma maximă în cel mai scurt timp, antrenamentul echivalând cu 30 de minute de jogging.
• Săriturile la trambulină îmbunătăţesc sistemul limfatic
Sistemul limfatic ajută corpul să lupte împotriva bacteriilor şi a infecţiilor, asigurând o bună circulaţie şi distribuţie a substanţelor nutritive. Limfa este condiţionată de mişcare pentru a funcţiona corespunzător, tocmai de aceea sedentarismul este asociat atât de frecvent cu afecţiuni grave precum artrită, cancer sau chiar de grăbirea procesului de îmbătrânire. Atunci când sistemul limfatic funcţionează corect, activitatea tuturor organelor se încadrează în parametri optimi, aşadar scad riscurile infecţiilor şi a bolilor, corpul nostru devenind mai rezistent.
• Celulele T devin de 5 ori mai active
Celulele imune sau limfocitele T sunt acele celule care anihilează viruşii şi bacteriile contractate. Se pare că mişcarea din cadrul săriturilor la trambulină le stimulează activitatea, crescându-le eficienţa de 5 ori. De altfel, cercetătorii au admis faptul că aceste exerciţii pot fi de un real ajutor persoanelor diagnosticate cu cancer.
• Asociate tratamentului cu enzime, săriturile la trambulină pot combate cancerul
Enzimele par a fi nouă armă împotriva diferitelor tipuri de cancer. Când învelişul exterior al celulelor canceroase sunt dizolvate de enzime ca tripsina şi chimotripsina, celulele T pot distruge mai uşor celulele canceroase. S-a constatat că tratamentul cu aceste enzime, combinat cu antrenamentul la trambulină este foarte eficient împotriva cancerului.
• Reduc nivelul stresului şi echilibrează sistemul nervos
După cum spuneam la început, este imposibil să execuţi săriturile la trambulină fără un zâmbet larg pe faţă. În plus, poţi lucra acasă sau în aer liber, în timp ce asculţi muzică sau te uiţi la televizor. Se pare că acest antrenament influenţează pozitiv sistemul nervos, asigurându-ţi bună dispoziţie mult timp după încetarea exerciţiilor fizice. Astfel, vei sta la adăpostul anxietăţii sau al depresiei şi vei face faţă mult mai bine provocărilor vieţii.
• Prezintă toate beneficiile asigurate de exerciţiile aerobice
Poţi opta atât pentru un antrenament moderat, 10-15 minute de sărituri în fiecare zi, cât şi pentru un antrenament intens de 25-30 de minute care te va ajuta să îţi atingi ritmul cardiac maxim. O valoare din care derivă foarte multe avantaje, de la arderea kilogramelor în plus, până la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Trebuie să ştii că săriturile la trambulină pot fi în orice moment o alternativă a antrenamentului de la sală sau a şedinţei de jogging din parc. Aceste exerciţii îmbunătăţesc postura, echilibrul, coordonarea, capacitatea cognitivă, ajută la eliminarea toxinelor din corp, protejează împotriva bolilor de inimă, scad valoarea colesterolului şi a trigliceridelor şi îţi tonifică corpul.
un articol de Marina Rasnoveanu