Să faci sau să nu faci sport când eşti răcit? - Studiu
Oricât de motivaţi am fi, simptomele supărătoare ale unei răceli ne pot ţine departe de sala fitness şi ne pot stopa, pentru un timp, antrenamentul fizic. Cu toate astea, e posibil să fi auzit şi tu unele opinii care avansau ipoteza conform căreia sportul în această perioadă ar putea fi un remediu ceva mai nonconformist.
Citeşte mai jos concluziile specialiştilor în urma dezbaterii unui subiect destul de controversat: să facem sau nu sport atunci când suntem răciţi?
Rezultatele oamenilor de ştiinţă, citate de Reuters, au în vedere mai multe aspecte. Cel mai important este să îţi asculţi corpul şi să cunoşti simptomele care îţi interzic în totalitate exerciţiul fizic.
Dr. Lewis G. Maharam, autorul cărţii „Running Doc’S Guide to Healthy Running” susţine că, dacă te simţi în stare, ai putea ameliora simptomele răcelii cu o plimbare alertă, în fiecare zi. Asta doar dacă răceala se manifestă la nivelul capului, al nasului şi al gâtului. Febra, de exemplu, este un simptom mult mai grav, care indică o infecţie în organism. În timpul exerciţiilor fizice, temperatura corpului creşte, iar dacă tu prezinţi deja o stare febrilă, temperatura corpului nu se va putea reechilibra.
Un alt studiu realizat a demonstrat că febra şi durerile interzic antrenamentul fizic până la recuperarea totală. În cadrul studiului, animalele cu febră şi dureri au fost obligate să facă sport, la final observându-se o accentuare a simptomelor iniţiale. Tocmai de aceea, ori de câte ori ai gripă, o infecţie sau o răceală rebelă, cel mai bine ar fi să te odihneşti şi să urmezi indicaţiile medicului.
Dr. David C. Nieman, profesor la Appalachian State University, Nord Carolina Research Campus susţine că exerciţiile aerobice, moderate întăresc sistemul imunitar. De altfel, persoanele care fac sport în mod regulat înregistrează întotdeauna mai puţine răceli decât cei sedentari.
Care este numărul antrenamentelor recomandate de specialişti, care ne-ar putea ajuta atât să ne menţinem în formă, cât şi să ţinem la distanţă viruşii şi răcelile?
Numărul de antrenamente săptămânale a fost întotdeauna o controversă printre specialişti. De curând, un alt studiu a relevat faptul ca două sau patru antrenamente pe săptămână ar putea fi mai eficiente decât şase antrenamente pe săptămână.
În cadrul studiului realizat la Universitatea Alabama din Birmingham şi publicat în această lună în Exercise & Science in Sports & Medicine, au participat 72 de voluntari, femei mai in varstă, sedentare, cărora nu li s-au schimbat obiceiurile alimentare. Timp de patru luni, acestea au fost împărţite în trei grupe, cu un număr diferit de antrenamente pe săptămână.
Astfel, prima grupă a avut două sesiuni pe săptămână: o dată de ridicare de greutăţi şi cealaltă dată jogging sau mers pe bicicletă.
A doua grupă avea patru astfel de sesiuni: de două ori pe săptămână ridicare de greutăţi, de alte două jogging sau mers pe bicicletă.
În sfârşit, femeile din cel de-al treilea grup lucrau de şase ori pe săptămână: trei antrenamente cu greutăţi, alte trei jogging sau mers pe bicicletă.
La sfârşitul celor patru luni de experiment, toate femeile din cele trei grupe câştigaseră în rezistenţă şi arseseră depozitele de grăsime. Femeile din cea de-a doua grupă, care lucraseră de patru ori pe săptămână, consumau acum mai multă energie decât celelalte, arzând aproximativ 225 de calorii pe zi, în afară de consumul caloric din timpul exerciţiilor. În schimb, femeile care lucraseră de şase ori pe săptămână consumau mult mai puţină energie ca la început.
Aşadar, specialiştii susţin că patru antrenamente pe săptămână ar fi numărul câştigător, deşi recunosc că rezultatele au fost unele satisfăcătoare şi în cazul a două antrenamente pe săptămână.
un articol de Marina Râşnoveanu