Rezultate maxime: cum să asociezi eficient exerciţiile fizice cu dieta
Ori de câte ori dorim să ne schimbăm stilul de viaţă optăm pentru o primă mare transformare în rutina programului nostru. Fie că vorbim despre deprinderea unor obiceiuri sănătoase, fie că dorim şi să slăbim câteva kilograme, această abordare treptată este înţeleaptă şi, de cele mai multe ori, eficientă.
Ei bine, iată că specialiştii au întreprins un studiu recent în acest sens şi ne pot releva care sunt paşii recomandaţi şi, mai ales, în ce ordine ar trebui făcuţi ei.
Oamenii de ştiinţă de la Stanford School of Medicine au cooptat în cadrul cercetării 186 de adulţi cu vârsta de peste 44 de ani care înainte nu respectau regulile generale ale unui stil de viaţă sănătos. Scopul acestor participanţi la studiu era strict acela de a dezvolta obiceiuri sănătoase, ei fiind consiliaţi pe toată durata programului, desfăşurat pe parcursul a 12 luni.
Aşadar, prima categoria şi-a schimbat mai întâi obiceiurile alimentare, după care a introdus şi exerciţiile fizice. Persoanele din a doua categorie au început mai întâi să facă sport, iar mai apoi au asociat şi schimbările ce ţineau de dietă. A treia grupă a adoptat o transformare mai radicală şi simultană, introducând în programul zilnic atât exerciţii fizice, cât şi regulile ce ţineau de o dietă sănătoasă.
După 12 luni, cele mai bune rezultate le-au avut participanţii din cel de-al treilea grup, înregistrând efecte pozitive atât în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare, cât şi pe cele ce ţin de efectele mişcării fizice.
Abordarea treptată – recomandată celor cu unele probleme de sănătate
Etapele bine delimitate sunt recomandate în cazul în care nu ne putem obişnui atât de repede cu o schimbare destul de semnificativă, aşa cum poate părea abordarea simultană exercitii-dietă. În plus, cercetătorii cred că anumite afecţiuni îngreunează acest proces. Tocmai de aceea, abordarea treptată poate fi şi ea una eficientă.
În cadrul aceluiaşi studiu s-a demonstrat că pe locul doi ca eficienţă s-a situat categoria persoanelor care introduseseră mai întâi exerciţiile fizice, după care abordaseră şi un stil alimentar sănătos. Aşadar, şi această variantă poate fi una care să îţi aducă beneficii pe termen lung.
un articol de Marina Rasnoveanu