Mişcarea fizică zilnică, recomandată şi copiilor cu vârsta cuprinsă între 1- 4 ani

Mişcarea fizică zilnică, recomandată şi copiilor cu vârsta cuprinsă între 1- 4 ani

Alimentaţia corespunzătoare şi mişcarea fizică sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale unui stil de viaţă sănătos. Tonusul, înfăţişarea şi sănătatea ne sunt deseori influenţate de excesele alimentare sau de sedentarism. Cu toate astea, ajungem să ne informăm sau să fim mai atenţi la alegerile pe care le facem doar în momentul în care corpul nostru ne transmite semnale negative.

Într-un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se precizează faptul că un român din patru este obez, iar fiecare al doilea român are probleme cu greutatea. De asemenea, în cadrul aceluiaşi studiu, România s-a clasat pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte numărul de copii obezi. Lucrurile sunt, se pare, mult mai îngrijorătoare, dacă amintim şi rezultatele cercetării realizate recent de specialiştii Institutului Parhon din Bucureşti. Pro Tv informează că peste 40% dintre copiii români sunt supraponderali, principalele cauze fiind alimentaţia bogată în dulciuri şi grăsimi.

Starea materială precară şi neconştientizarea importanţei sportului şi a dietei sănătoase chiar şi la o vârstă fragedă au condus la aceste consecinţe negative. Educaţia copiilor ar trebui să cuprindă şi astfel de aspecte, întrucât obiceiurile alimentare sau practicarea unui sport se conturează încă din primii ani de viaţă.

Contrar a ceea ce s-a crezut până acum, rezultatele unui studiu realizat în Montreal, Canada, arată faptul că şi copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani ar trebui să facă cel puţin trei ore de exerciţii fizice pe zi, indiferent de intensitate. De asemenea, activitatea fizică are efecte benefice şi în cazul copiilor de sub un an. Studiul s-a bazat pe 6 ani de cercetări efective si pe informaţii atestate de 11.000 de cercetări din întreaga lume. Dezvoltarea sistemului osos, flexibilitatea, rezistenţa organismului şi aspecte precum sociabilitatea şi comunicarea pot fi influenţate benefic de activitatea fizică la o vârstă fragedă. La polul opus, sedentarismul, jocurile pe computer sau desenele animate în exces dăunează copiilor. Astfel, specialiştii au recomandat copiilor cu vârsta de până la 2 ani să nu se uite deloc la televizor, iar celor între 2 şi 4 ani să reducă timpul petrecut în faţa televizorului sau a computerului la o oră pe zi.

Exerciţiile fizice la care se face referire nu sunt unele complicate sau intense, ci se încadrează mai degrabă în activităţile fizice cotidiene: mersul pe jos, mersul pe bicicletă, urcatul scărilor, joacă în parc, acolo unde sunt destule aparate care necesită efort fizic etc.

Specialiştii studiului canadian au mai îndemnat părinţii să elimine pe cât posibil sedentarismul din viaţa copiilor, fiind recomandat ca la vârsta de 5 ani să se ajungă la cel puţin o oră de activitate fizică intensă pe zi.

De-a lungul timpului, s-au studiat efectele sportului asupra copiilor. Astfel, s-a ajuns la concluzia că mişcarea fizică nu ajută doar la o dezvoltare armonioasă a corpului, ci şi la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţilor  intelectuale.

Aşadar, pentru a preveni probleme ulterioare, ar fi bine să îi ajutăm pe cei mici să înţeleagă cât de importantă este mişcarea fizică. Stilul de viaţă sănătos se formează încă de pe-acum. Cu puţin tact, nu va fi prea greu, întrucât pentru copii sportul se confundă deseori cu joaca.

un articol de Marina Râşnoveanu

Tag-uri: studiu, copii, miscare, sport

Comentariul tau

codul de validare