Mini ghid pentru mişcarea fizică pe timp de vară

Mini ghid pentru mişcarea fizică pe timp de vară

Dacă ai aşteptat cu nerăbdare vara, s-ar putea ca acum să tânjeşti după zilele răcoroase de primăvară. Suportăm cu greu canicula de afară şi doar gândul la vacanţă ne ajută să trecem cu bine peste temperaturule insuportabile. Pe lângă mare, soare şi distracţie, vremea frumoasă ne aduce şi moleşeală, lipsă de energie sau apatie. În asemenea condiţii, nici nu e de mirare că uităm de antrenamentul de la sală sau de ora de jogging din parc. Ei bine, chiar dacă vremea nu este propice exerciţiilor fizice intense şi susţinute, află că vara îţi poate pregăti surprize şi în acest sens.

Sportul pe timp de vară poate fi chiar mai distractiv şi eficient decât credeai. Trebuie doar să îţi reinventezi programul sportiv, să găseşti modalităţi inedite de a face mişcare fizică şi să respecţi anumite reguli de bun simţ. Citeşte mai jos câteva idei pe care ţi le propunem:


1.    Schimbă peisajul!
Cu siguranţă, cadrul de la sala fitness sau cel din parcul de lângă casă nu îţi mai sunt pe plac atunci când acul termometrului arată 33-34 de grade Celsius. Te simţi vlăguit şi crezi că orice tip de exerciţiu fizic te va face să te simţi chiar mai rău. Totuşi, ce ar fi dacă ai schimba periodic peisajul? La munte sau la mare, întotdeauna ai la dispoziţie nenumărate modalităţi distractive şi inedite de a face mişcare. Trebuie doar să vrei să încerci ceva nou. Mulţi consideră că acele câteva minute de sport recreativ nu contează, însă nu este chiar aşa. Nu ţine cont de numărul minutelor sau de intensitatea respectivei activităţi. Atât timp cât faci mişcare, eşti încă în grafic!

2.    Ia lecţii de climbing, canoe sau optează pentru mountain biking dacă eşti la munte!
În funcţie de destinaţie, ai la îndemână sporturi diferite, majoritatea extreme.

-    Dacă eşti o persoană dornică de aventură şi de senzaţii tari, climbingul ar putea fi alegerea cea mai bună. Activitatea de a urca pe munte, pe teren abrupt sau pe un perete artificial poate fi încadrat cu uşurinţă la categoria sporturilor extreme. Aşadar, climbingul are şi numeroase beneficii asupra sănătăţii: îmbunătăţeşte funcţia inimii, acţionând întocmai ca un antrenament cardio, ne ajută să ne tonifiem corpul şi chiar să dăm jos câteva kilograme.
-    Mountain biking-ul sau Canoe sunt şi ele două sporturi demne de luat în seama dacă te afli într-o zonă muntoasă, în care se oferă astfel de cursuri. În cele mai multe cazuri, instructorii îţi vor oferi echipamentul necesar şi îţi vor face instructajul, astfel încât totul să se desfăşoare în maximă siguranţă.

3.    Plimbă-te pe plajă, înoată sau fă scuba-diving dacă ai ales marea! 

Marea este un mediu propice atât pentru a face exerciţii fizice uşoare, dar eficiente, cât şi pentru a te lăsa atras în mirajul sporturilor ceva mai neobişnuite. Fie că pleci la mare în ţară, sau în străinătate, agenţiile de turism oferă cel puţin o  excusie opţională în care poţi opta pentru tot felul de sporturi acvatice.

-    Înainte de acestea, însă, trebuie să ştii că mersul pe plajă acţionează întocmai ca o şedinţă de reflexoterapie, aşa că plimbă-te în picioarele goale dimineaţa şi seara. Acest tip de activitate este foarte bun pentru stabilitatea gleznei, evitând astfel posibile accidentări. De asemenea, dacă ai astm, plimbările pe plajă îţi pot ameliora simptomele.
-    Scuba-divingul, însă, este pentru persoanele ceva mai experimentate şi curajoase. Acest sport lucrează toate grupele mari de muşchi, întăreşte articulaţiile şi dezvoltă rezistenţa corpului. Nu este de neglijat nici faptul că, în timpul sesiuniulor de scuba diving, vei depune mai mult efort, deci vei arde mai multe calorii. 

4.    Ţine minte câteva tips&tricks pentru ca antrenamentul tău în sezonul cald să nu se transforme într-un coşmar:

-    Hidratează-te! Pericolul de deshidratare în această perioadă este mult mai mare, aşa că bea un pahar, două de apă înainte de a începe să faci sport, bea apă la fiecare 15 minute în timpul antrenamentului şi consumă din nou lichide după terminarea exerciţiilor fizice. De asemenea, evită consumul de băuturi alcoolice vara.

-    Nu face efort între orele 10.00-16.00! Oricât de bine te-ai simţi, acesta este intervalul critic, aşa că, evită să stai în soare sau, mai rău, să faci sport acum.

-    Ai grijă la echipamentul sportiv, alege haine lejere, deschise la culoare!

-    Protejează-ţi pielea cu cremă protecţie solară!

-    Opreşte-te dacă acuzi dureri musculare, greaţă, vărsături.
Toate acestea pot indica insolaţie sau deshidratare. Stai liniştit câteva ore sau adresează-te unui doctor dacă situaţia se înrăutăţeşte.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare