Mâncatul pe fond emoţional – ce este şi cum să îl combaţi

Mâncatul pe fond emoţional – ce este şi cum să îl combaţi

Emoţionalul ne afectează viaţa, chiar şi în acele aspecte care par a nu avea nicio legătură cu starea noastră psihică. Gustările târzii, mâncatul haotic şi preferinţele pentru produsele dulci sau cele bogate în grăsimi – toate pot fi consecinţe ale mâncatului pe fond emoţional. Un obicei frecvent, pe care nu ştim să îl “diagnosticam” corect, aşadar nici să îl combatem eficient.

Pe lângă faptul că mâncarea nu ne rezolvă problemele emoţionale, acest proces ne-ar putea aduce un surplus de greutate, dar şi afecţiuni mai grave. 

Citeşte mai jos câteva detalii despre modul în care acţionează psihicul asupra alegerilor alimentare şi ce putem face pentru a ieşi din acest cerc vicios.

Care sunt manifestările mâncatului pe fond emoţional?

Dacă şi tu eşti afectat de stresul şi grijile vieţii cotidiene şi ai deseori stări contradictorii, refugiindu-te în mâncare, ai putea să te confrunţi cu mâncatul pe fond emoţional. Iată câteva dintre cele mai frecvente “simpome”.

-    Te surprinzi alergând la frigider ori de câte ori eşti supărat, trist, furios, singur sau plictisit. În plus, dacă multe dintre produsele preferate sunt dulciurile sau cele bogate în grăsimi, e semn că ai nevoie de o energizare rapidă, o preferinţă a celor care mănâncă pe bază emoţională.

-    Nu te poţi opri din mâncat!
Atunci când satisfacem o nevoie nutriţională a organismului nostru, ne oprim când ne simţim sătui. În cazul mâncatului emoţional, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Preparatele dulci, de exemplu, dau un fel de dependenţă, aşa că, cu cât mâncăm mai mult, cu atât simţim că nu ne putem opri.

-    Vezi în mâncare o recompensă! Dacă celelalte aspecte ale vieţii tale nu merg prea bine, ajungi să dai o importanţă prea mare acestor detalii, aşa că te recompensezi cu cine târzii sau cu prăjituri, în fiecare zi.

-    Escapadele tale într-ale mâncatului au loc cu precădere seara! Există o strânsă legătură între momentul zilei şi obiceiurile alimentare nesănătoase. În această perioadă a zilei suntem mai puţin aglomeraţi şi organizaţi în activităţile noastre. Unele cercetări arată că organismul nostru este programat să ceară dulciuri, alimente sărate şi bogate în amidon în special după ora 8 seara.

Ce poţi face pentru a pune capăt acestui obicei alimentar nesănătos?


Chiar dacă, un timp, te vei simţi bine cu această modalitate de a fugi de problemele tale emoţionale, vei vedea că greutatea afişată de cântar, oboseala accentuată sau alte afecţiuni apărute peste noapte, te vor determina să îţi doreşti o schimbare.

Află cauza care te-a împins către mâncatul haotic!


Bineînţeles, nu poţi trata efectul până nu afli cauza, aşa că întreabă-te ce te-a adus în acea situaţie. În funcţie de răspuns, poţi lua măsuri eficiente: dacă eşti prea trist, întâlneşte-te cu prietenii, dacă te simţi plictisit sau anxios, optează pentru o plimbare în aer liber sau un antrenament intens, dacă eşti obosit odihneşte-te mai mult sau programează o vacanţă. 

Creează-ţi o altă rutină!

Fie că, de regulă, îţi luai un borcan plin de îngheţată sau un bol cu floricele de porumb în faţa televizorului sau mâncai dulciuri seara, în faţa computerului, e timpul să îţi creezi o altă rutină. Foloseşte timpul liber într-un alt mod: pentru convorbiri la telefon, treburi casnice etc.
De asemenea, ţine minte că şi somnul este important în acest context, aşa că încearcă să adormi la ore rezonabile, fără a mai pierde nopţile prin bucătărie.

Umple-ţi frigiderul cu alimente sănătoase!


O altă idee ar fi să elimini produsele la care pofteai înainte şi pe care le consumai fără limită. În schimb, cumpără alimente sănătoase sau cele pe care nu le poţi consuma ca atare, ci doar preparate. S-ar putea să îţi fie prea greu să găteşti ceva sofisticat doar pentru a-ţi satisface un capriciu emoţional.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare