Lecţia de sport: copiii şi importanţa mişcării

Lecţia de sport: copiii şi importanţa mişcării

În ultimul timp, numărul copiilor supraponderali a crescut din ce în ce mai mult. Sedentarismul, alimentaţia necorespunzătoare, obiceiurile nocive precum jocurile video sau orele petrecute în faţa computerului, lipsa mişcării fizice sunt doar câteva dintre motive. Studiile recente arată că un roman din patru este obez, iar 30% dintre românce se confruntă cu aceeaşi problemă.

De asemenea, părinţii ar trebui să ştie că un copil supraponderal prezintă un risc mult mai mare de a deveni obez la maturitate. Copiii supraponderali se confruntă deseori şi cu probleme de sănătate. Astfel, pot apărea afecţiuni precum astm, boli de inimă, hipertensiune, apnee, colesterol ridicat, dar şi depresie sau stimă de sine scăzută. Toate acestea afectează atât dezvoltarea fizică, dar şi cea emoţională a copiilor. Aşadar, practicarea unui sport şi adoptarea unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos ar trebui să înceapă încă din copilărie.

Fii un bun model pentru copilul tău

Deprinderile sănătoase, fie că vorbim aici despre mişcare sau alimentaţie, se învaţă din familie. Dacă te va vedea practicând sport în mod regulat sau mâncând anumite alimente, cu siguranţă nu i se va părea ciudat atunci când îi vei propune un program de sport sau o dietă corespunzătoare.

Încearcă să limitezi tentaţiile
Mâncarea de tip fast food, orele petrecute la computer, jocurile video, sunt toate obiceiuri nocive. Nu i le interzice, ci trasează anumite limite: restrânge timpul petrecut la calculator la o oră pe zi, explică-i riscurile consumului anumitor produse şi încearcă să îl convingi să renunţe măcar la câteva dintre ele, permiţându-i să facă excepţie de la regulă o dată pe săptămână.

Convinge-l să facă mişcare, 60 de minute pe zi
Orice copil ar trebui să facă sport o oră pe zi, cumulat. Asta înseamnă că poţi împărţi aceste 60 de minute cum doreşti, astfel încât cel mic să nu simtă că este constrâns în vreun fel. Urcaţi şi coborâţi scările împreună, dansaţi pe melodia lui preferată, foloseşte două sticle de suc pe post de greutăţi, cu alte cuvinte, faceţi mişcare în joacă.

Nu te baza pe orele de sport de la şcoală

În cazul în care copilul tău merge deja la şcoală, nu te gândi că profesorul va avea grijă de condiţia lui fizică. De multe ori, în timpul acelei ore de sport, minute bune sunt pierdute în organizarea grupelor, explicaţii, activităţile celorlalţi copii etc. Aşadar, gândeşte-te în primul rând cum îl poţi ajuta tu, ca părinte.

Ia-i un câine
Te vei asigura astfel că cel mic va deveni mai responsabil, mai comunicativ, dar şi mai activ. Copilul va scoate câinele afară de cel puţin două ori pe zi, îl va plimba şi se vor juca împreună în parc.

Propune-i activităţi fizice variate şi relaxante
Nu face din sport o corvoadă! Copilul nu ar trebui să sesizeze scopul tău atunci când îi propui să faceţi o plimbare cu bicicleta sau să alergaţi în parc. De asemenea, un copil se plictiseşte repede, aşa că schimbă activităţile sau locurile în care le practicaţi.

Descoperă-i sportul preferat
Orice copil ar trebui să practice un sport, însă pentru asta trebuie să te asiguri că a ales corect. Fii atent ce sporturi îi plac, îndeamnă-l să le încerce şi să se oprească la cel potrivit lui.

Nu-l răsplăti cu sandvişuri sau dulciuri
Copiii pot manipula foarte uşor, deci fii atent la dorinţele celui mic. Oricât de cuminte ar fi fost sau oricâte note bune ar fi primit la şcoală, acestea nu sunt motive pentru a-l răsplăti cu mâncare sau cu o vizită la fast-food.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare