Jocurile video active – o alternativă la exerciţiile fizice clasice
Mult timp, jocurile pe calculator şi televizorul au fost principalii inamici ai unei vieţi sănătoase şi active în rândul copiilor şi adolescenţilor. Sedentarismul ducea inevitabil la obezitate sau chiar la probleme de sănătate mai grave. Ei bine, se pare că industria jocurilor video şi-ar putea lua revanşa cu ajutorul jocurilor video active care obligă copiii să se mişte, să reacţioneze, să participe efectiv la acţiunea jocului.
Oamenii de ştiinţă au vrut să determine cum influenţează aceste jocuri sănătatea şi condiţia fizică a copiilor. Cum noile hobbyuri ale celor mici nu pot fi schimbate peste noapte, poate ar fi mai bine să vedem cum le putem transforma în avantaje.
Citeşte mai jos concluziile la care au ajuns cercetătorii de la Institutul Bloorview Research, rezultate publicate în “Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine”.
Subiecţii, în număr de 18, au fost copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani. Aceştia au participat la jocuri video de box şi dans pe Kinect, pentru Microsoft Xbox 360. Aceste jocuri implică o participare activă a copiilor, crescându-le energia cu până la 150%. Atât partea de sus a corpului, cât şi cea inferioară au fost implicate în mişcare, iar la final s-a constatat că, în cadrul jocului Sports Boxing, un copil a consumat până la 172 de calorii pe oră, iar pulsul a crescut la 131 pe minut. Pe de altă parte, celălalt joc, Dance Central a crescut ritmul cardiac la 118 bătăi pe minut.
Cercetătorii au făcut chiar o diferenţă între diferitele jocuri propuse de Nintendo’s Wii şi Kinect pentru Microsoft X-box 360, dând prioritate celui de-al doilea pentru a fi implicat mai mult copiii în activitatea fizică, ajutând la arderea mai multor calorii. Acest fapt se întâmpla deoarece Kinect pune accent în timpul jocului pe senzori de mişcare, spontaneitatea, rapiditate în mişcare si viteza de reactie fiind deosebit de importante.
De asemenea, jocurile video testează şi ajută la dezvoltarea unor capacităţi precum puterea de concentrare, inteligenţa, rapiditatea în reacţie, competivitatea etc. După toate aceste concluzii, atât oamenii de ştiinţă, cât şi părinţii pot sta liniştiţi în privinţa unei activităţi considerate până acum dăunătoare. Jocurile video sunt distractive şi folositoare copiilor, devenind o alternativă a exerciţiile fizice clasice, destul de plictisitoare perntru copiii activi, fascinaţi astăzi mai mult de tehnică.
un articol de Marina Râşnoveanu