Facem mişcare, creştem sănătoşi!

Facem mişcare, creştem sănătoşi!

Sportul reprezintă un factor extrem de important în dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a copiilor şi, de aceea, copiii trebuie să fie educaţi în acest sens încă din primii ani de viaţă, deoarece aptitudinile şi beneficiile pe care ei le dobândesc în timpul copilăriei contribuie la dezvoltarea lor ca adulţi.

Părinţii sunt cei care trebuie să îi îndrume pe cei mici să facă mişcare, în funcţie de aptitudinile şi de atracţia acestora către un anumit sport. Părerea copilului este foarte importantă, pentru că sportul ales trebuie practicat cu plăcere pentru a da rezultate. O metodă bună este aceea de a-l lăsa să încerce mai multe sporturi pentru a-i fi uşor să ia chiar el cea mai bună decizie.

Sportul şi beneficiile acestuia

Beneficiile pentru copiii care practică sport sunt multiple: învaţă despre aptitudinile fizice, precum şi importanţa actului de a avea grijă de corpul lor de-a lungul întregii vieţi, ajută la însuşirea unor aptitudini cum ar fi agilitatea, coordonarea, rezistenţa sau flexibilitatea, îi învaţă să comunice şi să lucreze în echipă, creşte nivelul de sociabilitate, le oferă mai multă încredere în ei înşişi, autocontrol şi independenţă. În plus, practicarea unui sport îi învaţă încă de mici să adopte un stil de viaţă echilibrat: o alimentaţie sănătoasă,  respectarea orelor de somn, întreţinerea igienei corporale, disciplină.

Sportul ajută la însuşirea unor aptitudini sociale şi interpersonale importante, precum şi la conştientizarea valorii muncii susţinute şi a persistenţei. Într-un cadru organizat, copiii fac mişcarea de care au nevoie pentru a rămâne sănătoşi şi îşi dezvoltă obiceiuri cu care vor ramane pe toată durata vieţii lor.

Copiii care fac sport au o conştientizare crescută a corpului lor şi sunt mai puţin susceptibili de a face lucruri care le pot dăuna la o vârstă fragedă, cum ar fi fumatul, alcoolul sau consumul de droguri. Multe programe de sport includ noţiuni de nutriţie a tinerilor sportivi, oferindu-le posibilitatea de a afla şi mai multe din lucrurile pe care ar trebui sau mai degrabă nu ar trebui să le facă pentru a păstra sănătatea organismelor lor. Acesta este un aspect deosebit de important acum mai mult ca oricând, deoarece rata de obezitate la copii este în creştere în fiecare an, în aproape toate părţile lumii.

Practicarea unui sport poate ajuta un copil să devină mai încrezător în abilităţile sale. Exersând şi muncind pentru a deveni mai buni în orice activitate, nivelul lor de încredere va creşte. În timp, această încredere se va extinde şi în alte domenii de activitate din afara sportului, precum studiile sau viaţa personală. Activitatile de grup, cum ar fi sportul organizat, ajută copiii să se identifice cu un anumit grup – echipa lor, de exemplu – lucru esenţial pentru dezvoltarea personală şi socială a unui copil. Cei care nu se simt acceptaţi sau nu au sentimentul apartenenţei la un grup suferă adesea de depresie, anxietate şi o lipsă generală de încredere.

Activităţile sportive adună de multe ori copii care provin dintr-o varietate de medii sociale şi economice, oferindu-le astfel posibilitatea de a învăţa despre diversitate, şi oferindu-le, în acelaşi timp, posibilitatea de a-şi face noi prieteni. Copiii care participa la aceste tipuri de activităţi învaţă să comunice şi să lucreze mai bine cu colegii lor şi cu adulţii.

Înainte de vârsta şcolară, copiii se menţin activi fizic şi sănătoşi prin intermediul jocului liber, nestructurat. La vârsta preşcolară, sporturile care scot în evidenţă aspectul distractiv al jocului, fără concurenţă, constituie o posibilă opţiune. Majoritatea copiilor mai mari sunt pregătiţi pentru sporturile de echipă organizate la vârsta de aproximativ 6 ani, atunci când pot urma instrucţiunile şi pot înţelege conceptul de muncă în echipă.

Nu uitaţi că fiecare copil e o persoană unică, ce creşte si se maturizează în mod diferit. Vârsta, greutatea şi dimensiunile nu ar trebui să fie singurele criterii folosite pentru a decide dacă copilul dumneavoastră este apt pentru practicarea unui sport. Dezvoltarea emoţională este de asemenea foarte importantă. Copiii nu ar trebui împinşi să practice un sport sau să fie plasaţi într-o competiţie pentru care nu sunt pregătiţi fizic sau emoţional. Luaţi în considerare participarea copilului numai în cazul în interesul lui interesul lui este prezent şi simţiţi că se poate descurca. Amintiţi-vă, motivaţia copiilor în alegerea unui sport este distracţia.

Cum vă îndrumaţi copilul către un anumit sport?

Înainte de a alege un sport, solicitaţi un examen fizic al copilului. Discutati cu medicul despre planul sportului şi despre solicitările fizice. Trebuie să vă asiguraţi că sportul este corespunzător vârstei şi morfologiei copilului, astfel încât eforturile fizice să fie adaptate rezistenţei musculare şi osoase a acestuia. De multe ori, copiii se accidentează deoarece nu sunt pregatiţi fizic suficient sau au o problemă de sănătate despre care nu au ştiut înainte.
Pentru o alegere reuşită, trebuie să-i cereţi şi lui părerea. Dacă nu practică sportul respectiv cu plăcere, rezultatele favorabile vor întârzia să apară. Pentru a afla care sport i se potriveşte cel mai bine copilului, cea mai bună metodă este de a-l lăsa să încerce mai multe sporturi înainte de a decide să rămână la unul singur, putându-şi da seama prin comparaţie care îi place şi i se potriveşte cel mai bine. În plus, practicând un singur sport pot să apară accidentări de suprasolicitare datorită stressului aplicat repetitiv asupra aceloraşi articulaţii, oase sau muschi.

Situaţiile în care copiii nu pot să facă sport

Copiii cu astm au fost descurajaţi în trecut să practice unui sport, dar nu mai este cazul astăzi. Fiind activi, petrecând timp în aer liber, ei îşi menţin o greutate sănătoasă, se distrează şi îşi pot consolida de fapt, muşchii respiratori, ajutând plămânii să funcţioneze mai bine. Ca şi în cazul celorlalţi, copiii care au diabet sunt mult mai sănătoşi dacă practică un sport. În funcţie de afecţiunea pe care o are copilul, puteţi alege un sport sau altul, astfel încăt să beneficieze la maximum de avantajele exerciţiului fizic, dar mişcarea nu este contraindicată.

Informaţiile au fost furnizate de domnul doctor Alin Popescu, medic specialist în medicină sportivă

un articol de Mihaela Păduroiu

Tag-uri: miscare, sport, sanatate

Comentariul tau

codul de validare