Exerciţiile fizice, eficiente în lupta contra diabetului
Anul trecut, în 2011, Atlasul de Diabet a publicat cele mai recente studii cu privire la numărul bolnavilor de diabet din ţara noastră. Astfel, aproximativ 1.500.000 de români suferă de această afecţiune, preconizându-se o creştere cu 200.000 de bolnavi până în anul 2030. Datele privind bolnavii încă nediagnosticati sau cadrele medicale necesare îngrijirii unui număr atât de mare de pacienţi sunt şi ele îngrijorătoare. Sistemul de sănătate deficitar, stilul de viaţă nesănătos, obezitatea sau problemele de greutate sunt printre principalii factori care duc la apariţia diabetului.
Cele mai întâlnite tipuri de diabet sunt diabetul zaharat insulino-dependent (tipul 1) şi diabetul zaharat non-insulino-dependent (tipul 2), ambele fiind caracterizate de un nivel mare de zahăr în sânge. Diferenţa constă în faptul că, în diabetul de tip 1 are loc o distrugere a celulelor beta din pancreas, celule care produc insulina. Pe de altă parte, pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2 au o producţie insuficientă de insulină sau în organism există un factor de rezistenţă la acţiunea insulinei.
În general, simptomele diabetului zaharat sunt foame excesivă, sete, poliurie (urină în cantităţi foarte mari), scădere în greutate, oboseală, stare de rău, însă există şi cazuri în care boala este asimptomatică.
Deşi diabetul poate avea numeroase complicaţii, un stil de viaţă sănătos, o dietă corespunzătoare şi, nu în ultimul rând, un antrenament sportiv moderat şi corect monitorizat atât de doctorul specialist, cât şi de un instructor fitness pot preveni sau ameliora aceasta afecţiune.
În cazul diabetului zaharat de tip 1 lucrurile sunt ceva mai complicate întrucât diabetologul trebuie să îşi dea acordul pentru începerea unui program de exerciţii fizice, iar sportul ca metoda de prevenţie se află încă în stadiul de experiment. În schimb, diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit şi ameliorat cu succes prin abordarea unui stil de viaţă sănătos.
Când sportul este contraindicat şi ce paşi trebuie să urmezi înainte de începerea unui antrenament sportiv?
Un nivel foarte mare de zahăr în sânge reprezintă primul semnal de alarmă. Înainte de a începe să faci exerciţii fizice ca parte a unui program de îmbunătăţire a stării tale, ar fi bine să consulţi medicul diabetolog. Acesta va realiza un consult medical general, îţi va măsura nivelul glucozei din sânge şi se va asigura că nu prezinţi simptome ale unor complicaţii cum ar fi retinopatie (suferinţa vaselor fundului de ochi ce iriga reţină), neuropatie (afectarea terminaţiilor nervoase datorate unui nivel foarte mare de glucoză în sânge), nefropatie (afectarea renală), probleme ale sistemului cardiovascular sau alte complicaţii care interzic practicarea vreunui sport.
De-abia după acest consult, te poţi gândi la abordarea unui antrenament fizic regulat, care să te ajute în ţinerea sub control a diabetului.
Care sunt beneficiile sportului asupra pacienţilor diagnosticaţi cu diabet?
Exerciţiile fizice regulate şi moderate ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge, însă există situaţii în care exerciţiile fizice, în special cele intense, au un efect invers. Tocmai de aceea este necesar să îţi măsori nivelul de glucoză din sânge după antrenament pentru a vedea cum acţionează sportul asupra ta.
Pe lângă echilibrarea nivelului de glucoză din sânge, mişcarea fizică prezintă şi alte avantaje:
- creşte rezistenţa muşchilor şi a oaselor
- scade tensiunea arterială şi colesterolul rău
- îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului cardiovascular şi a celui imunitar
- oferă un tonus mai bun şi înlătura stresul
- ajută la pierderea câtorva kilograme şi la menţinerea unei greutăţi normale
Formele de mişcare fizică recomandate în acest caz sunt numeroase, având în vedere că menţinerea organismului într-un echilibru continuu nu necesită antrenamente dificile sau complexe. Citeşte mai jos ce trebuie să ştii dacă doreşti să introduci sportul în planul tău anti-diabet:
1. Antrenează-te de cel puţin 3-4 ori pe săptămână, timp de 30 de minute. Nu uita de încălzire, după care practică exerciţii aerobice (ciclism, mers pe jos, jogging sau alt sport preferat), urmate de 5-10 minute de încetinire a ritmului. Nu forţa niciodată nota şi fii atent la semnalele transmise de propriul corp.
2. Verifică-ţi nivelul de zahăr din sânge înainte, în timpul şi după exerciţiile fizice.
3. Nu practica sport în aer liber dacă temperatura este prea scăzută sau prea ridicată.
4. Exerciţiile de creştere a rezistenţei organismului sunt foarte eficiente întrucât înlesnesc funcţionarea metabolismului, ajuta la arderea grăsimilor şi la menţinerea unei greutăţi constante.
5. Combinaţia de exerciţii aerobice cu cele de creştere a rezistenţei este cea mai indicată. Oricum, ţine minte că nu trebuie să forţezi nota niciodată şi să alegi varianta potrivită ţie: dacă ameţeşti sau îţi este mai comod, pedalează pe bicicleta staţionară, dacă nu, optează pentru sporturi precum alergarea, înotul, joggingul etc.
6. Sporturile extreme, cum ar fi scufundările, paraşutismul sau alpinismul, sunt contraindicate în diabet.
7. Ţine minte că medicul diabetolog este singurul care îţi poate oferi toate datele necesare cu privire la afecţiunea ta, antrenamentul sportiv optim şi modul în care poate reacţiona organismul tău. Aşadar, fii în permanenţă contact cu acesta şi, odată ajuns la sala de sport, informează instructorul fitness cu privire la condiţia ta şi cere-i să te asiste pe tot parcursul antrenamentului.
un articol de Marina Râşnoveanu
Sursa foto: sxc.hu/profile/Rotorhead