Exerciţiile aerobice – sănătate pentru întregul organism
Dintre toate antrenamentele fizice, exerciţiile aerobice sunt unele dintre cele mai practicate şi benefice sănătăţii noastre. De altfel, activităţile ce se înscriu în această categorie sunt atât de diverse încât cu siguranţă nu ne vom plictisi prea repede.
Dansul, înotul, gimnastica în apă, ciclismul, alergatul, mersul pe jos, exerciţiile step, patinajul, schiatul, kick boxingul, exerciţiile cardio, toate sunt forme diverse ale exerciţiilor aerobice.
Să vedem mai întâi, ce sunt aceste exerciţi şi cum “funcţionează” ele. Termenul de aerobic s-ar traduce prin “cu oxigen”, aşa că acest tip de mişcare foloseşte oxigenul pentru a produce energia necesară efortului fizic. De asemenea, orice exerciţiu fizic de intensitate moderată sau mare, care lucrează intensiv inima, plămânii şi muşchii mai mult de câteva minute se poate numi exerciţiu aerobic.
Care sunt beneficiile exerciţiilor aerobice?
1. Îţi ajută sistemul cardiovascular, scad riscul apariţiei unor afecţiuni ale inimii, stabilizează tensiunea arterială şi nivelul colesterolului. Exerciţiile aerobice reduc tensiunea arterială, dar şi grăsimea depusă pe vasele de sânge. Se previne astfel riscul formării unor cheaguri de sânge.
2. Reduc riscul apariţiei mai multor forme de cancer. Dintre acestea, studiile care pot fi luate în considerare sunt cele ce au ca subiect cancerul de sân şi cancerul de colon. Cercetătorii au descoperit că bărbaţii şi femeile care fac sport între 30-60 de minute pe zi, prezintă cu 30-40% mai puţine riscuri de a dezvolta cancer la colon. În cazul cancerului la sân, procentul se situează undeva la 20-30%. Deşi se presupune că exerciţiile aerobice scad riscul apariţiei şi a altor tipuri de cancer, se pare că studiile sunt neconcludente încă.
3. Previn apariţia diabetului. Un studiu realizat în cadrul Programului de Prevenire a Diabetului (Diabetes Prevention Program) a relevat faptul că persoanele care au slăbit şi au mers pe jos aproximativ 20 de minute pe zi, în fiecare zi timp de trei ani au prezentat un risc cu 58% mai mic de a se confrunta la un moment dat cu această afecţiune.
4. Îmbunătăţesc sau menţin sanatatatea muşchilor, a oaselor şi a încheieturilor (cu condiţia să nu exagerezi). Exerciţiile arobice sunt benefice şi în prevenirea osteoporozei deoarece acest tip de efort fizic creşte densitatea osoasă.
5. Ne ajută în lupta contra depresiei, a anxietăţii, a bolii Alzheimer şi ne îmbunătăţesc abilitaţile cognitive. Exerciţiile aerobice pot constitui un “tratament” complementar în depresie sau anxietate. În ceea ce priveşte boala Alzheimer, cercetătorii au demonstrat că exerciţiile aerobice au rezultate bune într-un stadiu oarecum incipient al acestei boli. De asemenea, Duke University Medical Center a publicat un studiu care demonstra că acest tip de exerciţii ajută şi în cazul abilităţilor cognitive.
6. Îţi cresc imunitatea corpului, rezistenţa, îţi oferă un tonus mai bun şi te ajută să slăbeşti sau să îţi păstrezi greutatea constantă.
un articol de Marina Râşnoveanu