Cum să îţi îndrumi copilul spre sportul potrivit

Cum să îţi îndrumi copilul spre sportul potrivit

Practicarea unui sport contează foarte mult în dezvoltarea fizică şi emoţională a oricărui copil. Tocmai de aceea, părinţii trebuie să ştie cum să îşi îndrume şi să îşi sfătuiască copiii atunci când aceştia ajung la vârsta la care pot încerca sporturi diferite. Diversitatea în această perioadă este importantă şi necesară pentru ca cei mici să îşi dea seama spre ce activitate sportivă au înclinaţii.

Aşadar, înainte ca cel mic să decidă ce sport doreşte să practice, părinţii au rolul decisiv: rolul decisiv în a le oferi toate condiţiile şi informaţiile pentru ca ei să aleagă corect şi pentru a înţelege ce înseamnă de fapt practicarea unui sport.

Iată mai jos câteva dintre cele mai utile sfaturi pentru părinţii care încearcă să îşi ghideze copiii la prima întâlnire cu sportul:

Vorbeşte cu copilul tău!
Să nu uiţi niciun moment că părerea cea mai importantă este cea a copilului. Nu te ghida după propriile pasiuni, gândindu-te la ce sporturi ai practicat tu în copilărie. Vezi ce îl atrage pe el, vorbiţi despre temerile sale (copiii au câteodată frică de anumite sporturi), vezi cum i le poţi înlătura şi spirijină-l în deciziile sale.

Faceţi o listă cu mai multe sporturi, pe care să le practice un timp!
Până nu încercăm un anume sport, nu suntem siguri dacă ni se potriveşte sau nu. Acest principiu se aplică şi în cazul copiilor, aşa că indicat ar fi ca cel mic să încerce câteva sporturi înainte de a alege unul singur pentru o perioadă îndelungată sau, de ce nu, pentru performanţă.

Consultă un medic şi alege sportul potrivit în funcţie şi de părerea acestuia!
În cazul în care copilul tău suferă de anumite afecţiuni, nu trebuie să gândeşti ca mişcarea nu este pentru el. Vor exista, probabil, anumite interdicţii cu privire la gradul de efort sau la diverse sporturi, însă medicul îţi va oferi toate datele de care ai nevoie pentru ca mai apoi să alegeţi corect.

Nu te aştepta de la bun început la mari performanţe sportive!
Niciun copil nu ar trebui să înceapă să facă sport cu obiectivul clar de a deveni campion. Şi asta pentru că scopul mişcării este acela de a modela o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Aşadar, nu pune pe umerii copilului tău o povară prea grea: aceea de a aştepta mereu rezultate sportive spectaculoase.

Învaţă-ţi copilul să accepte şi eşecul!
Unul din marele merite ale sportului este acela de a ne învăţa să acceptăm reuşita şi eşecul, deopotrivă. Copiii se lasă uşor afectaţi de experienţele negative şi pot renunţa uşor la sportul preferat doar pentru faptul că nu au rezultate bune. Vorbeşte cu copilul tau şi învaţă-l de la bun început  să accepte şi eşecul ca parte normală a practicării unui sport.

Fii alături de copilul tău la diverse competiţii sportive!

Odată ce copilul a ales un sport şi începe să participe la astfel de evenimente, este bine să te vadă mereu acolo, lângă el, susţinându-l. Astfel îi măreşti încrederea în sine şi îi arăţi ca apreciezi tot ceea ce face.

Discută regulat cu antrenorul!

Doar astfel îţi poţi da seama la timp de anumite probleme. S-ar putea că antrenorul să fie prea dur sau stilul său de predare să nu fie potrivit copilului tău. Ori de câte ori copilul tău vine abătut de la antrenament, nu lăsa lucrurile nelămurite. 

Organizează-i programul astfel încât sportul să nu îi afecteze şcoala
Nu e cazul să îl ameninţi ca va trebui să renunţe la sport, ori de câte ori vine cu o notă proastă. Ba dimpotrivă, asta înseamnă că nu aţi organizat prea bine programul sportiv care nu ar trebui să afecteze în niciun fel programul şcolar al copilului tău.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare