Cum să îţi alegi banda de alergat?

Cum să îţi alegi banda de alergat?

Banda de alergat poate fi soluţia eficientă pentru cei care nu au timp să ajungă regulat la sala de fitness sau pur şi simplu doresc să facă sport acasă. Deşi mulţi îşi achiziţionează acest aparat ţinând cont doar de preţ, există multe alte aspecte la care trebuie să fii atent atunci când îţi alegi banda de alergat.

După stabilirea factorilor importanţi de care ar fi bine să ţii cont, antrenează-te în mod regulat şi întreţine corect aparatul fitness. Oricât de scumpă ar fi, orice bandă de alergat de uz casnic se strică atunci când nu este folosită mult timp sau nu este întreţinută corespunzător.

Motorul

Pentru ca aparatul să funcţioneze eficient mult timp, motorul este foarte important. În comerţ, există benzi de alergat cu motor ale cărui valori disponibile se situează undeva între 1.25 CP (cai putere) şi 2.5 CP. Bineînţeles, cele mai indicate ar fi cele cu o putere mai mare, depinde însă şi de cerinţele tale.

Greutatea maximă suportată

În funcţie de greutatea ta şi de cât de des vei folosi aparatul fitness, poţi alege între benzi de alergat ce suportă 100 kg, 110 lg, 130 kg. Nu ignora aspectul rezistenţei şi al capacităţii maxime suportate, pentru că şi acestea sunt aspecte importante. 

Suprafaţa de alergare

Eficienţa antrenamentului este dată şi de suprafaţa de alergare. Lăţimea benzii ar trebui să fie undeva între 43-45 cm, iar lungimea între 127cm-143cm.

Funcţionarea silenţioasă


Poate nu te-ai gândit la acest aspect, dar şi cea mai mică bandă de alergat poate face un zgomot considerabil. Cu siguranţă, în timpul antrenamentului vei dori să asculţi muzică sau să te uiţi la televizor, iar acest factor te va influenţa foarte mult. Încearcă aparatul fitness înainte de a-l cumpăra şi ţine minte că benzile de alergat cu motor de curent continuu sunt în general mult mai silenţioase.

Stabilitatea punţii


Pe lângă lungimea şi lăţimea centurii, uită-te şi la construcţia punţii, partea ascunsă sub centură. Cele mai bune punţi sunt făcute din straturi subţiri de lemn laminat, acoperit cu lubrifianţi pentru a reduce frecarea între centură şi punte. Cele mai bune punţi sunt reversibile, pot fi demontate, aşa că sporesc rezistenta aparatului fitness. Interesează-te dacă poţi întreţine puntea singur sau ai nevoie de ajutor specializat.

Viteza şi înclinaţia

Cu cât aparatul are mai multe trepte de înclinaţie şi viteză, cu atât mai bine, fiindcă te vei bucura de un antrenament complex şi eficient. Unele benzi mai performante ajung până la 25km/h, în vreme ce altele ating 12km/h.

Afişajul monitorului, dimensiunea după ansamblare, frâna de siguranţă, garanţia etc

Şi celelalte detalii precum informaţiile afişate de monitor, dimensiunea după ansamblare, monitorizarea pulsului sau existenţa unei frâne de siguranţă – toate sunt importante în contextul alegerii unei benzi de alergat eficiente şi rezistente.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare